Külföld

Mohamed Atta lépfenespórákat vitt New Yorkba?

Irak tagadja, hogy köze volna a lépfenefertőzésekhez

2001. 10. 25., 14:12 | Frissítve: 2001. október 30., kedd 17:41

Németországban biztonsági szakértők vizsgálják azt a hírt, miszerint a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni támadás végrehajtásával gyanúsított Mohammed Atta iraki ügynököktől kapott lépfenespórákat vitt be magával az Egyesült Államokba.

A Bild című német lap meg nem nevezett izraeli hírszerzési forrásokra hivatkozva azt írta csütörtöki számában, hogy Atta - aki az Világkereskedelmi Központ északi épületébe csapódott az American Airlines 11-es járatával - Csehországban tett két útja során jutott lépfenespórákhoz. Az eddigi vizsgálati eredmények szerint az egyiptomi Atta, aki a kilencvenes évek nagyobb részében Hamburgban élt, New Yorkba vitte a veszedelmes kórokozókat - az amerikai vámhatóságok a jelek szerint csak kábítószert kerestek a csomagjában, baktériumot nem.

Atta Prágában egy iraki hírszerzővel találkozott

A cseh rendőrség is megerősítette a napokban, hogy Atta kétszer Prágában járt. Egy amerikai forrás nemrég közölte a Reutersszel, hogy Atta Prágában iraki hírszerző tiszttel találkozott tavaly júliusban és ez év áprilisában, de a forrás rögtön hozzátette: a találkozások még nem bizonyítják, hogy Iraknak köze volt a New York-i és washingtoni merényletekhez.

Irak tagad

Iraki tisztviselők a héten tagadták, hogy Bagdadnak bármi köze lenne a gyilkos lépfene-baktériumoknak az Egyesült Államokra szabadításához, és azzal vádolták Washingtont, hogy az antraxtámadások kiagyalásával, azok ürügyével igyekszik a terroristaellenes kampányt más országokra is kiterjeszteni.

A francia Libertaion című lap kedden azt állította: Irak az 1980-as években 400 ezer liter mennyiségben állított elő lépfenebaktérium-oldatot, sőt rendelkezett annak porszerű formában való előállításához szükséges technológiával is. Az amerikai és francia laboratóriumokból származó bacilustörzsekből kifejlesztett hatóanyag hollétéről azonban a szakértők ma semmilyen információval nem rendelkeznek.

Nyoma veszett az iraki lépfenetenyészetnek

hirdetés

N; N;
hirdetés