Külföld

'Majdnem elkapták' bin Ladent

A törzsi harcosok állítólag bekerítették a terroristavezért

2001. 12. 14., 16:00 | Frissítve: 2001. december 14., péntek 16:47

Épp csak elszalasztották Oszama bin Ladent - állítják az amerikaiak támogatta törzsi harcosok, akik a Tora Bora-i hegyeknél rekedt al-Kaida-csapatok ellen harcolnak. Az amerikaiak nem tudják biztosan hol tartózkodik bin Laden.

A Keleti Szövetség csapatai biztonsági főnökük, Hazrat Ali szerint elfoglaltak egy olyan barlangot Tora Boránál, amit nemrég még bin Laden lakott. A törzsi harcosok nagyszámú al-Kaida-harcost kerítettek be, köztük meg nem erősített harctéri jelentések szerint Oszama bin Ladent is. Ali elmondta, a barlangot, amit szerintük nemrég még bin Laden lakott, a térséget ért amerikai bombatámadás után fedezték fel.

A bombák nem hatásosak

"Több ilyen barlang van, most (a szövetség csapatai) át fogják ezeket kutatni. Bízunk benne, hogy elkapjuk Oszamát" - nyilatkozta a vezető az AP hírügynökségnek. Ali azonban nem szolgált további részletekkel, és azt sem mondta meg, mire alapozza feltételezését. A jelentést független források nem erősítették meg. Elmondta azonban, hogy csapatai az al-Kaida-harcosokat egy hegygerinc bemélyedésébe szorította, és hogy sok al-Kaida-katona vesztette életét vagy sérült meg.

Egy mási törzsi vezető, Mohammed Pahalawn elmondása szerint száz-százhúsz bin Ladenhez hűséges harcost kerítettek be, és őket most levegőből is támadják. "Láttuk a barlangot" - mondta. "Az amerikaiak bombázzák a térséget, de a barlangok bejáratai védettek a bombáktól" - tette hozzá.

Máshol is lehet

"Ha (bin Laden) ott van, akkor nincs sok helye a manőverezésre" - nyilatkozta egy névtelenséget kérő amerikai tisztviselő az AP-nek. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter a felvetésekre reagálva elmondta, nem biztosak bin Laden tartózkodási helyét illetően. Mint mondta, nagyon valószínű, hogy még Tora Boránál van, azonban máshol is lehet Afganisztánon belül.

hirdetés

N; N;
hirdetés