Külföld

Befolyási övezetekre osztanák Afganisztánt

2001. november 18., vasárnap 13:22

A brit The Independent értesülései szerint a nyugati nagyhatalmak európai, brit és amerikai övezetekre osztanák a táliboktól megszabadított Afganisztánt. A rend fenntartásába török és iráni erők is részt vehetnek.

Az Afganisztán egyben tartásáért kifejtett erőfeszítései keretében és megakadályozandó, hogy a törzsek közötti ellenségeskedések egy új háborúba torkolljanak, a nyugati hatalmak övezetekre osztják fel egymás között Afganisztánt - állapítja meg a The Independent.

A brit lap elemzésében rámutat arra: "nagy játszma" folyik azzal a céllal, hogy létrehozzák az afgán nemzeti egységkormányt, miközben a külföldi befolyás bizonyítékát a minimális szinten tartsák.

Európai, brit, és amerikai befolyási övezet

A Tartós Szabadság hadművelete amerikai, brit és francia stratégái által a floridai Tampában kidolgozott terv szerint Afganisztánt három - európai, brit amerikai - "befolyási övezetre" osztják, miközben Kabulban és környékén erős nemzetközi muzulmán jelenlétet irányoznak elő, amelynek gerincét török, jordániai és bangladesi csapatok alkotnák.

Nagy-Britannia katonái várhatóan az északi és a keleti térségben állomásoznak majd, a Bagram légitámaszpontot használva hídfőállásként. A francia tengerészgyalogosok Mazari-Sarif légitámaszpontját biztosítják majd, a térségben európai, köztük német és olasz katonák humanitárius segélyszállítási feladatokat látnának el. A délnyugat országrész, Kandahár térsége amerikai övezet lenne - írta a brit elemző.

Humanitárius és békefenntartó feladatok

A északi és keleti térségben lévő brit katonák nem csak az Északi Szövetség különböző frakciói között látnának el rendfenntartó szerepet, hanem védelmet nyújtanának a térségben maradt tálib és az al-Kaida harcosok esetleges támadásaival szemben. A brit katonák fontos humanitárius feladatot is ellátnának, biztosítván hogy a Bagram támaszpontot hatékonyan használják fel, mint a segélyszállítmányok fogadó-és elosztó állomását.

Hasonló lenne az Mazari Sarif körzetébe telepítendő francia, olasz és német katonák feladata. A térségben egyre növekszik a feszültség a tádzsik és a hazara harcosok között, problémát jelenthetnek az ujgur törzs katonái, akik kapcsolatban állnak a Kína nyugati részén lévő szakadárokkal.

A Kabul környékére telepítendő muzulmán erőket Törökország vezetné. Ankara már 90 különleges tanácsadót küldött az Északi Szövetség erői mellé előrenyomulásuk kezdete előtt, és három ezer katonája áll bevetésre készen. A török katonákra nemcsak azért esett a választás, mert más muzulmán országok, mint például Egyiptom elutasította békefenntartók küldését Afganisztánba attól tartván, hogy a hazatérők a fundamentalizmus eszméivel mérgeződnek meg, hanem azért is, mert a kurd gerillák elleni hadjáratban nagy tapasztalatokat szereztek a gerillaháború terén, és mert azonosak a gyökereik (türk) az Északi Szövetség üzbég erőivel.

Amerikának Omár molla kell

Az Independent emlékeztet arra, hogy Egyesült Államok eddig vonakodott attól, hogy békefenntartó erőket küldjön Afganisztánba. Amerikai védelmi források azonban a hét végén jelezték, hajlandók lennének szárazföldi jelenlétet biztosítani a délnyugati - pastuk lakta - országrészben, ahol már jelen vannak az amerikai különleges erők.

Washingtont az motiválhatja, hogy a térségben eddig nem sikerült jelentős lázadást szítani a tálibok ellen. Nagy győzelem lenne, ha az amerikai erők elfognák vagy megölnék Omar mollát, és fennáll annak a lehetősége, hogy a fő ellenség, Oszam bin Laden, ha nem menekült Pakisztánba, akkor valahol Paktia tartomány határvidékén bujkál.

Omar molla és Oszam bin Laden és az al-Kaida vezetői utáni hajtóvadászat nemcsak az amerikaiak feladata lenne, hanem más különleges erőké is, abban a már térségben lévő brit SAS és SBS katonái, és az Afganisztánba várt ausztrál SAS katonák is részt vennének.

Mások is rendeznének

Afganisztán szóban forgó felosztása természetesen nem mentes problémáktól. Nem valószínű, hogy a három regionális nagyhatalom, az Északi Szövetséget támogató Oroszország, India és Irán engedni fogja a nyugat térnyerését. Egy orosz küldöttség már úton van Afganisztánba, hogy munkakapcsolatot hozzon létre az ország "törvényes kormányával." Nyugaton Iszmail Hán síita parancsnok jelentős iráni támogatást kap. Valószínűleg az iráni illetékesek sem tűrik majd az amerikai beavatkozást - véli az elemző.

hirdetés

N; N;
hirdetés