Külföld

Bin Laden megúszhatja?

Az amerikaiak feladták a terrorista vezér keresését

2002. 01. 08., 15:20 | Frissítve: 2002. január 08., kedd 16:07

Az Afganisztánban harcoló amerikai egységek feladni készülnek Oszama bin Laden keresését, és inkább az al-Kaida terrorszervezet és a tálibok megmaradt csoportjainak megsemmisítésére törekszenek. Az afganisztáni amerikai erők parancsnokának kijelentését a Pentagon is megerősítette. Az azonban még elképzelhető, hogy amerikai egységek Pakisztánban keresik tovább a terrorista vezért.

Bár Bush amerikai elnök néhány napja még arra tett ígéretet, hogy folytatódik a bin-Laden vadászat, mára azonban kiderült, sem a Pentagon, sem pedig az iszlám szélsőségesek nem tudják, hogy hol bújkál a szeptember 11-ei New York-i és washingtoni terrortámadás megszervezésével vádolt szaúdi milliárdos, Oszama bin Laden. Mint Tommy Franks tábornok, az afganisztáni amerikai erők parancsnoka, floridai főhadiszállásán az AP-nek elmondta, az amerikai katonák heteken keresztül keresték az ország keleti részén lévő Tora Bora hegység alagútjaiban és útvesztőiben, de a kutatások nem vezettek eredményre.

Inkább az al-Kaidára koncentrálnak

A következő napokban leállítják a további keresést és inkább összehangolt légi és szárazföldi támadást indítanak szervezete, az al-Kaida maradványai ellen és igyekeznek megakadályozni a tálibokat, hogy újra egyesítsék erőiket. E célkitűzést a John Stufflebeem, a Pentagon szóvivője is megerősítette. Elképzelhető ugyanakkor, mondta a tábornok, hogy bin Ladent tovább üldözik Pakisztán területén, bár nincsen komoly bizonyíték arra, hogy ott tartózkodna.

Franks hozzátette, hogy napokon belül az amerikai katonák őrizetébe kerül egy-két olyan tálib vagy al-Kaida-tag, akinek személye "igen érdekes" az Egyesült Államok számára. Részletekbe azonban nem bocsátkozott.

Röplapokon figyelmeztetik a lakosságot

A tálibokhoz közel álló AIP hírügynökség közlése szerint amerikai repülőgépekről olyan röplapokat szórtak le a kelet-afganisztáni törzsi területekre, amelyeken felszólítják a lakosságot: ne adjanak menedéket az al-Kaida tagoknak, mert megtorló csapásoknak teszik ki magukat. A helyi vezetők tagadják, hogy területükön terroristák tartózkodnának és követelték a légi támadások leállítását.

hirdetés

N; N;
hirdetés