Külföld

Újságíró az al-Kaida célkeresztjében

A titkosszolgálatok terelik a riporterre a gyanút?

2002. 09. 17., 11:26 | Frissítve: 2002. szeptember 17., kedd 14:07

Felmerült a gyanú, hogy Yusri Foda, a szeptember 11-i támadások kulisszatitkait tárgyaló interjú készítője adta a hatóságok kezére a terrortámadás egyik fő szervezőjét. Az újságíró tagad.

Két nappal a világszenzációt keltő interjú után pakisztáni alakulatok letartóztatták Binalsibot és néhány társát, és már folyik a terroristavezér kiadatása az Egyesült Államoknak. Arról, hogy miként sikerült rajtaütni az al-Kaida tagjain egy karacsi apartmanban, többféle pletyka is terjeng. Az egyik szerint úgy, hogy bemérték a terroristák által használt szatellittelefonokat, egy másik szerint azonban Yusri Foda, a "Top Secret" dokumentumfilm készítője jelentette a kulcsot a megoldáshoz. Eszerint Foda vagy megadott egy telefonszámot a pakisztáni hatóságoknak, vagy tudtán kívül követték.

Foda tagad

Az újságíró természetesen tagadja a vádakat. Igen kellemetlen következményekkel járna ugyanis, ha kiderülne, hogy az ő révén sikerült elcsípni a szeptember 11-i merényletek egyik fő szervezőjét. Az al-Kaida szellemiségétől nem áll messze a vérbosszú, és ha kiderül, hogy az újságíró közrejátszott a letartóztatásban, valószínűleg nem sokáig maradna életben. Foda ezért hevesen védekezik. Legfőbb érve az, hogy ha valóban rajta keresztül jutottak volna el a terroristához, akkor nem vártak volna ennyi ideig a letartóztatásával. Az egész világot bejárt interjút, amit Foda a korábbi al-Kaida-beszámolókkal ellentétben személyesen készíthetett Karacsiban, még júniusban rögzítették.

Az újságíró a Spiegel-Onlinenak elmondta: "Senkit sem szolgáltattam ki a hóhérnak, és senkivel sem működtem együtt. Újságíró vagyok, és ez mindenféle együttműködést kizár a hatóságokkal." Kifejtette, hogy nem is tudott volna segíteni a bűnüldözőknek, mivel mindig őt hívták fel, és nem ő telefonált. Az interjú helyszínére bekötött szemmel vitték, az épület ablakai el voltak függönyözve. Csak annyira emlékszik, hogy az interjú valahol a negyedik emeleten zajlott, mert felfele menet számolta a lépcsőket. A terroristákat egy harmadik emeleti apartmanban tartóztatták le.

További forgatókönyvek

Biztonsági szakértők szerint egyéb forgatókönyvek is szóba jöhetnek. Előfordulhat, hogy az amerikai hatóságok nyomás alá helyezték a pakisztáni szerveket, mert az interjú révén nyilvánvalóvá vált, hogy a terroristákat valahol Karacsiban kell keresni. Így a lehallgatásokat és razziákat erre a városra tudták összpontosítani. Ezt támasztják alá azok a pakisztáni újságjelentések is, amelyek szerint a letartóztatást számos jelentéktelenebb bűnöző elfogása és kihallgatása előzte meg. Persze az is lehet, hogy az újságíró hírbe hozásával a titkosszolgálatok csak egy beépített emberükről akarják elterelni a figyelmet.

Binalsibbra halál vár

A terroristát ezekben a napokban adják át az amerikai titkosszolgálatoknak. A CNN értesülései szerint egy amerikai repülőgép-anyahajón már megkezdődött a kihallgatása, amin a pakisztáni Auszaf napilap szerint 36 FBI-ügynök vesz részt. Korábban a német hatóságok is kérték a terrorista kiadatását, de vasárnap a német belügyminiszter visszakozott. Mint mondta, a merényleteket Amerikában követték el, ezért az ottani igazságszolgáltatásnak kell átvennie a feladatot.

Mint ismeretes, a német hatóságok korábban korlátozták a titkosszolgálati információk átadását az Egyesült Államoknak, mivel azok ismeretében egyértelműen halálra ítéltek volna néhány terroristát. Európa ellenzi a halálos ítéleteket. Most azonban valószínű, hogy az amerikaiaknak az interjúval együtt elegendő bizonyítékuk van ahhoz, hogy a villamosszékbe küldjék Binalsibot. Foda az interjúban ugyanis ugyanazokat a kérdéseket tette fel, amelyekre most az amerikai bírák szeretnének választ kapni.

Ha kiderül, hogy Foda révén jutottak a terroristák nyomába, akkor tovább romolhat az újságírók megítélése, és ezzel együtt az esély arra, hogy bárhol a világon exkluzív interjúkat készíthessenek a hatóságok és különböző rezsimek által körözött, illetve üldözött személyekkel. Ez a probléma már akkor felmerült, amikor nemrégiben Hágában Milosevics ellen tanúskodott egy bizalmas információk birtokába jutott riporter.

hirdetés

N; N;
hirdetés