Külföld

Jönnek a biodetektorok

Növekvő igény a kereskedelmi DNS-analizátorra

2001. 10. 20., 13:15 | Frissítve: 2001. október 20., szombat 16:43

A bioterrorizmus veszélye felgyorsította a kórokozók jelenlétét kimutató eszközök fejlesztését. A biodetektorok a halálos kórokozók - például az antrax-, a himlő- vagy a HIV-vírus - jelenlétének gyors kimutatására szolgálnak vérből, nyálból vagy akár a levegőből. Egy-két éven belül asztali biodetektorok kerülhetnek piacra, a kézi változatra azonban ennél tovább kell várni, és a készülékek ára sem teszi majd lehetővé tömeges felhasználásukat.

Az amerikai antraxfertőzések nyomán fokozódó nyomás nehezedik a biodetektorokat fejlesztő cégekre. Effajta eszközök létrehozásán több vállalat is dolgozik, ám termékként még nem kerültek a piacra. A kutatók szerint az asztali változat egy éven belül megjelenhet, a kézire azonban további három-öt évet kell várni. Először drágább, katonai és egészségügyi készülékek jelennek majd meg, de a későbbiekben a füstérzékelőhöz hasonlóan tömegtermék is lehet belőle. A biodetektorok létrehozásán több, rivális kutatócsoport dolgozik: Amerikában a Nanosphere, az Argonne National Laboratory, a Pacific Northwest National Laboratory, a Northwestern University és a Motorola Life Sciences, míg Oroszországban az Englehardt Intézet végez erre irányuló fejlesztőmunkát.

A biodetektorok működési elve DNS-vizsgálaton alapul, a kórokozók örökítőanyagát mutatják ki különféle módszerekkel. Az amerikai Nanosphere elektrokémiai megoldást választott: a kórokozó DNS-mintája mikroszkopikus aranyszemcsékhez van rögzítve, és amennyiben a hozzáadott mintában is jelen vannak a fajra jellemző DNS-szálak, azok hozzákötődnek a "csapdaszálakhoz". A kötődést a közeg elektromos ellenállásának csökkenése jelzi. Az Argonne National Institute és az orosz Englehardt Intézet által közösen fejlesztett módszer szintén "csapdaszálakat" használ, a kötődés kimutatása azonban fotokémiai: a létrejött kettős spirál bizonyos vegyületek hozzáadása után fluoreszkálni kezd, ezt mérik.

Az Argonne olyan detektort is létre akar hozni, amely a levegőből, vízből vagy talajból vett mintából is kimutatja a kórokozókat: ez jóval nehezebb feladat, hiszen egy-két spórát is észre kell venni. A Motorola Life Sciences (korábban Clinical Microsensors, a Motorola 2000 júniusában vette meg a céget) olyan detektor kifejlesztésén dolgozik, amely egyidejűleg 36 különféle organizmus kimutatására képes - a cég nem árulja el, pontosan mely organizmusokról van szó, de a halálos betegséget okozó baktériumok - például az antrax - köztük vannak.

A biodetektor nem olcsó játék: civil felhasználásra, irodaépületek és lakások felügyeletére eleinte biztos túl drága lesz. A hadsereg és az egészségügy hajlandó és képes súlyosabb összegeket fizetni érte, elemzők szerint azonban a "népdetektor" ára sem fog 500 dollár alá csökkenni a következő néhány évben.

hirdetés

N; N;
hirdetés