Külföld

Az amerikai törvényhozás is felelős a titkosszolgálatok kudarca miatt

2002. 09. 30., 17:18 | Frissítve: 2002. szeptember 30., hétfő 17:37

A titkosszolgálatok szeptember 11-e előtti kudarcának okait vizsgálva az Egyesült Államok törvényhozása elismerte, ők is követtek el hibákat. A képviselők nem biztosítottak megfelelő forrásokat a nemzetbiztonságnak, figyelmen kívül hagyták a szakértők ajánlásait és elmulasztották a megfelelő tájékozódást.

"Mindannyian felelősek vagyunk a kudarcért, vagy még inkább a szégyenért" - nyilatkozta az AP-nek Pat Roberts szenátor, a titkosszolgálatok szeptember 11-e előtti tevékenységét vizsgáló titkosszolgálati bizottság tagja. A titkosszolgálati csőd elemzése közepette ugyanis kiderült, hogy a kongresszust is komoly felelősség terheli.

Mindenki hibázott

A bizottsági meghallgatások során számos szenátor és képviselő is jelezte, hogy a kongresszus nem szavazott meg elegendő anyagi eszközt, nem hozta meg a titkosszolgálatok munkáját segítő törvényeket és elmulasztotta a jelentések áttekintését. "Nem csak az FBI, de a képviselők és az elnökök is hibáztak" - összegezte a képviselőház és a szenátus vizsgálatának megállapításait Mike DeWine szenátor az AP-nek.

A korábbi vizsgálatok megállapították, hogy az elhárítás kudarcának fő oka a titkosszolgálatok közötti információáramlás hiánya volt. Kiderült ugyanis, hogy amennyiben a CIA, az FBI és a többi közel ötven különböző titkosszolgálat megosztotta volna a rendelkezésre álló információkat, már jóval szeptember 11-e előtt leleplezhették volna a készülő terrortámadást.

Senki nem egyeztette az információkat

A különböző titkosszolgálatok ráadásul más-más kongresszusi bizottságoknak jelentettek. Így eléggé zavaros kép alakult ki a biztonsági kockázatokról. "Senki sem tudta, ki miről tud" - érzékeltette a helyzetet Porter Goss, a képviselőház nemzetbiztonsági bizottságának republikánus elnöke. "Egyes esetekben senki nem kapott tájékoztatást, máskor meg túl sok kört futott meg egy kérdés" - tette hozzá. Véleménye szerint ezért egy független bizottságnak kellene megvizsgálnia a kongresszus felelősségét.

Hiányzott a pénz és a józan ész

A CIA és az FBI terrorelhárításért felelős tisztjei korábban a pénz- és emberhiányt jelölték meg a csőd fő okaként. "Hosszú éveken keresztül sokaknak nem állt érdekében a nemzetbiztonság rendbetétele, mivel úgy gondolták, a hidegháború végével a világ biztonságossá vált. Tévedtek" - nyilatkozta az AP-nek Richard Shelby, a szenátus titkosszolgálati bizottságának legmagasabb rangú republikánus tagja.

A titkosszolgálatok költségvetését csak a 90-es évek végétől kezdték újra emelni. Shelby szerint ez nem volt elég, azonban nem lehet kizárólag a pénzhiányra fogni a kudarcot. "Hiányzott a józan ész és a döntésképesség is" - tette hozzá.

hirdetés

N; N;
hirdetés