Külföld

Behatolt Mazari-Sarífba az Északi Szövetség

Bombázás Afganisztánban, lelki fröccs Amerikában

2001. 11. 09., 12:46 | Frissítve: 2001. november 09., péntek 19:09

Az ellenzéki Északi Szövetség stratégiailag fontos sikert ért el pénteken, amikor behatolt Mazari-Sarífba és elfoglalta a repülőteret - adta hírül a CNN. Péntek hajnalban újabb támadásokat intéztek amerikai és brit repülőgépek afganisztáni célpontok ellen, főként a tálib frontvonalakra. Az amerikai elnök eközben lelkesítő beszédet tartott Atlantában.

Az Északi Szövetség jelentése szerint behatoltak Mazari-Saríf városába az afganisztáni ellenzéki erők - adta hírül a CNN. A szövetség illetékese szerint elfoglalták a város repülőterét is. Az Afghan Islamic Press jelentése szerint a tálib miliciák megerősítették a hírt. Az Északi Szövetség állítólag azt is közölte, hogy 90 tálib harcos és 27 ellenzéki katona halt meg a támadás során. Hajnalban az amerikai légierő bombatámadásokkal készítette elő az afgán ellenzék akcióját, fellazítva a tálibok védelmi állásait. Mazari-Saríf elfoglalása stratégiailag fontos sikernek számít, hiszen így lehetővé válik az ellenzék utánpótlási vonalainak megnyitása Üzbegisztán felé.

Bizonyított az Északi Szövetség

A hivatalos tálib hírügynökség szerint közben a fanatikus iszlámista rezsim csapatai visszavertek egy nagyobb ellenzéki támadást Kisandahajnál, és az erősítések folyamatosan érkeznek a frontra. Az Északi Szövetség vezetői korábban azt állították, hogy már elfoglalták a várost.

Nyugati katonai elemzők és kommentátorok az elmúlt hét során egyre szkeptikusabbá váltak az Északi Szövetség katonai erejét illetően. A szárazföldi csapatok bevetésétől ódzkodó amerikaiak nagyon számítanak az ellenzékre; az Északi Szövetségnek 15 ezer katonája van a tálibok 40 ezerével szemben, de sokuk még nagyon fiatal, és felszereltségük is szánalmas.

A tálibok kéttucatnyi halálos áldozatról beszélnek

Szövetséges bombázók újabb csapásokat mértek a tálib frontvonalakra péntek hajnalban Kabultól északra és Kandaharnál. A tálibok - napok óta első ízben - légelhárító tűzzel válaszoltak; egyik oldal veszteségeiről sem érkeztek jelentések.

A tálibok állítása szerint a keddi bombázásoknak legalább 22 polgári áldozata volt, rajtuk kívül négy tálib harcos is életét vesztette. Ezt független források nem erősítették meg. Egy kuvaiti lap értesülései szerint 13 szaúdi férfi is meghalt az amerikai támadásokban, ők az al-Kaida tagjai voltak.

Bush: Amerika megerősödött a terrortámadásoktól

George W. Bush amerikai elnök csütörtök este lelkesítő beszédet tartott az atlantai kongresszusi palotában. Az Egyesült Államok megerősödött a két hónappal ezelőtt Washingtonban és New Yorkban elszenvedett terrorista merényletektől - mondta. Bush szerint az ország ma más, mint a terrortámadások előtt volt: "Szomorúbb és kevésbé ártatlan; összeforrottabb és egységesebb (...) elszántabb és bátrabb a még létező fenyegetésekkel szemben" - idézte szónoklatát az MTI.

Az elnök felszólította az amerikaiakat, hogy feleljenek meg annak a nagy nemzeti kihívásnak, amit a terrorizmus elleni harc jelent, és hogy őrizzék meg a "büszkeség és a hazafiság" szellemét, amely a szeptember 11-ei terrortámadások után emelkedett magasra.

Pakisztánban halálos áldozatai vannak a tüntetéseknek

Eközben Pakisztánban szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, miután országos tüntetések várhatók az amerikai bombázások ellen. A pakisztáni rendőrség tüzet nyitott a közép-pakisztáni Dera Gázihán környékén egy ötezer - más hírforrások szerint csak ezer - fős Amerika-ellenes tömegre, megölve három személyt, és megsebesítve négyet. A Dzsamiat-i-Ulema-i-Iszlam nevű radikális iszlám párt felvívására összegyűlt emberek elállták a körzet fontos vasútvonalát, majd miután felszólításra sem távoztak, a rendfenntartók fegyverhez nyúltak. Pesavarban és Karacsiban a rendőrök gumibottal és könnygázlövedékekkel oszlatták fel a gyújtogató, köveket dobáló - többnyire diákokból álló - tüntető tömeget.

hirdetés

N; N;
hirdetés