Külföld

A levegőbe lőni életveszélyes

A vőlegény és a menyasszony is meghalt az amerikaiak légitámadásában

2002. 07. 03., 16:34 | Frissítve: 2002. július 03., szerda 18:19

Az ifjú pár is életét vesztette az amerikaiak lakodalom ellen intézett légicsapásában. Az amerikaiak az ünneplők levegőbe leadott lövéseit nézhették ellenséges légelhárító tűznek, ezért Hamid Karzai elnök - a vőlegény apjának közeli barátja - felszólította honfitársait, hogy örömükben ne lövöldözzenek.

A menyasszony és a vőlegény is életét vesztette az afgán lakodalmat ért amerikai légitámadásban, állítja egy segélyszervezet képviselője. Az amerikai hadsereg repülői hétfőn hajnalban tévedésből intéztek támadást az esküvői menet ellen. Az első jelentések száznál is több halottról számoltak be, szerdán azonban már Abdullah Abdullah afgán külügyminiszter is 25 áldozatról beszélt, jelentette az MTI.

Az elnök barátja

Az esküvői menet résztvevői pastu szokás szerint a levegőbe leadott lövésekkel ünnepelték az ifjú pár egybekeltét, amikor az amerikai repülők támadást intéztek ellenük, mondta el egy afganisztáni segélyszervezet képviselője a Reutersnek. Az amerikai repülők ezeket a lövéseket nézhették ellenséges légelhárító tűznek. Razig Samadi, a segélyszervezet képviselője elmondta: az áldozatok között van a menyasszony és a vőlegény is.

A vőlegény egy közismert tartományi személy unokaöccse volt, aki Hamid Krzai elnök baráti köréhez tartozott, mondta el Samadi a Reutersnek. Karzai a tragédia után mély részvétét fejezte ki, és felszólította honfitársait, hogy tartózkodjanak a lövöldözéstől az esküvőkön. A nyilatkozó szerint a tragédiához mindkét fél hibája hozzájárult, ugyanis az esküvő vendégei tudták, hogy szövetséges akció van folyamatban a térségben, ennek ellenére mégis a levegőbe lövöldöztek.

hirdetés

N; N;
hirdetés