Külföld

Bush reméli: Irán nem nyújt menedéket terroristáknak

Az amerikai elnök a megfelelő időben küldi vissza a közel-keletre megbízottját

2002. 01. 10., 18:46 | Frissítve: 2002. január 10., csütörtök 19:58

George Bush amerikai elnök csütörtökön felszólította Iránt, hogy váljon a terrorizmus elleni koalíció tevékeny tagjává, és kifejezte reményét, hogy Teherán nem nyújt menedéket az al-Kaida terrorhálózat Afganisztánból elmenekült embereinek.

Amerikai lapjelentések - így például a katonai forrásokra hivatkozó csütörtöki The New York Times - szerint az Egyesült Államok illetékesei egyre inkább aggódnak amiatt, hogy Irán, amely Nyugatról határos Afganisztánnal, befogadhatja a menekülő terroristákat, és saját befolyásának növelését próbálhatja elérni Afganisztán nyugati térségében.

Bush azt mondta: Washington reméli, hogy Irán "továbbra is pozitív erőtényezőként" lép fel, segíti a felelősök igazságszolgáltatás elé állításának ügyét, nem rejtegeti az al-Kaida gyilkosait, és ha valaki Iránba próbálna menekülni, az illetőt Irán átadná az Egyesült Államoknak.

"Ha (Irán) tagja a koalíciónak, akkor tevékeny tagnak kell lennie. Nagyon szeretnénk azt látni, hogy (Irán) aktív alakítója a szilárd Afganisztánnak. Ha azonban bármilyen módon destabilizálni próbálja a (kabuli) kormányzatot, akkor a (nemzetközi) koalícióval gyűlik meg a baja, először diplomáciai értelemben" - mondta az amerikai elnök.

Irán tagadja a terroristák befogadását Az iráni külügyminisztérium tagadta a The New York Timesnak azt az értesülését, hogy Irán menedéket nyújtott az al-Kaida néhány emberének. A tárca szóvivője, Hamid Reza Aszefi szerint az afgán-iráni határt iráni részről nagyon szigorúan őrzik, és nem engedik be Iránba Oszama bin Laden egyetlen támogatóját sem. Aszefi szerint az a feltételezés is valótlanság, hogy Irán megpróbálna beavatkozni Afganisztán belügyeibe.

Bush: erős a gyanú, hogy Arafat tudott a fegyverszállításról

George Bush - fent említett sajtónyilatkozatában - a Közel-Keletről is szólt, és azt mondta, hogy "megfelelő időben" fogja visszaküldeni a térségbe a békéltető megbízatású Anthony Zinnit. Bush - mint fogalmazott - "kezdi azt gyanítani", hogy terrorista célokat szolgált az a fegyvereket tartalmazó hajószállítmány, amelyet egy héttel ezelőtt az izraeliek állítottak meg. Az elnök hangsúlyozta, hogy a megállapításokat még nem lehet véglegesnek tekinteni, de "erős a gyanú", hogy Jasszer Arafat palesztin elnök tudott a fegyverszállítmányról.

Powell pontosít

Colin Powell amerikai külügyminiszter csütörtökön úgy pontosította az Izrael által elfogott, fegyvereket tartalmazó hajórakománnyal kapcsolatos korábbi amerikai közléseket, hogy a legfrissebb információk szerint kimutatható a kapcsolat a fegyverszállítmány és a Palesztin Hatóság között, de nincs olyan értesülés, amely közvetlenül alátámasztaná Jasszer Arafatnak, a hatóság elnökének személyes érintettségét. Powell mostani nyilatkozata már csak a Palesztin Hatóság mint testület nevesítéséig ment el a felelősség kérdésében.

hirdetés

N; N;
hirdetés