Külföld

Bush: 'Az USA az afgán nép barátja'

2001. 10. 07., 23:02 | Frissítve: 2001. október 07., vasárnap 23:14

George W. Bush magyar idő szerint este nyolc órakor, körülbelül huszonöt perccel az amerikai támadás megkezdése után tévébeszédben jelentette be, hogy az Egyesült Államok légiereje csapásokat mér afganisztáni tálib katonai célpontokra, illetve az Oszama bin Laden-féle al-Kaida terrorszervezet létesítményeire az afgán főváros, Kabul valamint az ország dél-nyugati részében lévő, a Talibán legfontosabb központjának tartott Kándáhár körzetében.

Az elnök bejelentése szerint az akcióban részt vesznek brit harci gépek is, és logisztikai valamint felderítési támogatást ad Franciaország, Kanada, Ausztrália és Németország. Tony Blair angol miniszterelnök néhány perccel később szintén tévébeszédben erősítette meg a brit részvétel tényét.

"Több mint két hete felszólítottuk a Talibánt: azonnal számolja fel a terrorista-kiképzőtáborokat, adja ki az al-Kaida hálózat vezetőit és engedje el az Afganisztánban őrizetbe vett külföldi állampolgárokat" - mondta beszédében az amerikai elnök. "Kéréseink egyikét sem teljesítették, ezért a Talibán most megfizet."

Bush hangsúlyozta, hogy a katonai akciót "támogatja az egész világ", valamint, hogy a csapás alaposan megtervezett, célja a tálib fegyveres erők és a terroristák "infrastruktúrájának", távközlési rendszerének, utánpótlási útvonalainak megsemmisítése, polgári célpontokat egyáltalán nem támadnak. Az elnök egyértelművé tette azt is, hogy a megindult légicsapások után szárazföldi akció várható. A bombázás egy átfogó terroristaellenes hadműveletet készít elő.

Az elnök kiemelte azt is, hogy a katonai akció mellett az Egyesült Államok humanitárius segítséget nyújt az éhező afgán népnek: gyógyszereket, élelmet dobnak le repülőgépekről. Az Egyesült Államok nem az afgán nép ellen visel háborút, nem az iszlám vallás ellen, hanem a terrorizmus ellen.

Bush figyelmeztetett arra is, hogy az afganisztáni akció a terrorellenes harc első fázisa csupán, a csatatér nemsokára "szélesebb lesz". "Ebben a konfliktusban nincs semlegesség. Amely kormányzat gyilkosokat támogat, gyilkos maga is. És amely erre az útra lép, az a pusztulás útjára lép."

hirdetés

N; N;
hirdetés