Külföld

Bush: folytatódik a bin Laden-vadászat

2001. december 29., szombat 11:11

Az Egyesült Államok addig folytatja az afganisztáni hadműveletet, amíg az országot meg nem tisztítja a terroristáktól - jelentette ki ismét George W. Bush amerikai elnök. Bush texasi farmján tartott sajtótájékoztatót csütörtökön.

Az amerikai elnök a hadsereg főparancsonokával, Tommy Franks tábornokkal együtt tartott sajtótájékoztatót az elnöki ranch-on.

Franks tábornok elmondta: továbbra is találhatók aktív tálib fegyveres csoportok Afganisztánban illetve az bin Laden-féle al-Kaida terrorszervezet egyes sejtjei is léteznek még. Ezekre próbál időről időre csapást mérni a légierő főleg Afganisztán keleti térségében.

(Az utóbbi napokban visszaindultak maszpontjaikra az amerikai különleges egységek.)

George W. Bush megismételte: mindegy, hogy élve vagy halva, de az Egyesült Államok és szövetségesei biztosan elfogják Oszama bin Ladent, bár továbbra sem tudják, merre lehet a szaúdi milliárdos terrorista.

- Tudom, hogy a nyomában vagyunk, és ő is tudja, hogy a nyomában vagyunk - mondta az elnök. Kifejtette: országa katonái mindaddig jelen lesznek Afganisztánban, ameddig ott létezhetnek terroristasejtek. Nem politikai, hanem katonai kérdés, hogy az amerikai haderőnek meddig szükséges jelen lennie a térségben.

- Remélem, 2002 a béke éve lesz, ám realista vagyok - jelentette ki Bush, aki szerint bin Laden és elvbarátai továbbra is az Egyesült Államok elleni terrorakciókra készülnek.

Az amerikai elnök két másik fontos világpolitikai kérdésről is szólt. Az indiai-pakisztáni konfliktussal kapcsolatban azt mondta, hogy mindenképp a tárgyalásos rendezésre szeretné rászorítani a feleket. Az argetín válságról pedig úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok minden segítséget megad a baráti Argentínának, hogy kilábaljon a súlyos gazdasági-pénzügyi válságból.

hirdetés

N; N;
hirdetés