Külföld

Célkeresztben: Szomália, Jemen, Indonézia

Irak is Washington látómezejében marad

2002. 01. 08., 14:06 | Frissítve: 2002. január 08., kedd 14:49

Az Egyesült Államok a terrorizmusellenes harc következő szakaszában valószínűleg Szomáliára, Jemenre, Indonéziára és a Fülöp-szigetekre összpontosít - fejtette ki a The New York Times című amerikai lapnak Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszterhelyettes.

Wolfowitz a kedden közölt interjúban elmondta: nem zárható ki, hogy az afganisztáni hadművelet után az Egyesült Államok ezekben az országokban is katonai akciókat indít a szélsőségesek ellen. Elsősorban Szomália, Jemen, Indonézia és a Fülöp-sziget jön szóba, de Irak is Washington látómezejében marad, hiszen Szaddám Huszein iraki elnök sem határolódott még el egyértelműen a terrorizmustól - mondta Wolfowitz a New York-i lapnak adott interjúban.

"Szomália mágnesként vonzza a terroristákat"

Egyes országokban - mint például a Fülöp-szigeteken - az Egyesült Államok baráti kormányokkal együttműködve léphet fel a szélsőségesek ellen. Másutt viszont, mint például Szomáliában, gyakorlatilag nincs működőképes kormány, és Jemenben is vannak olyan régiók, amelyek kívül esnek minden törvényen és a központi kormány tényleges befolyásának körén.

Szomália valósággal mágnesként vonzza a terroristákat, mivel ott igen csekély a kormány befolyása. Számolni kell azzal az eshetőséggel, hogy az Afganisztánból elmenekülő arab terroristák Szomáliában keresnek menedéket - fejtegette. Végül leszögezte: a legnagyobb figyelmet Washington továbbra is Afganisztánra fordítja, mert még mindig veszélyesnek tartja az ázsiai országot. A Világbank becslése szerint a következő tíz évben 15 milliárd dollárra lesz szükség Afganisztán újjáépítéséhez.

Megkezdődhet Afganisztán újjáépítése

Huszonhárom évi háborúskodás után az afgán lakosságnak évi 1-2 milliárd dollárra lesz szüksége, hogy ismét lábra tudjon állni - mondta a Világbank illetékese a The Nation pakisztáni lapban kedden megjelent nyilatkozatában. Kórházak építésére 100-140 millió, ivóvízhálózatra 50-100 millió dollár kell. Az elemi oktatás az újság szerint 60-80 millió dolláros beruházást igényel. Az energiaszektorban 40-50 millió dollárra van szükség. Január 21-22-én nemzetközi segélykonferenciát rendeznek Japánban, és ott részletesen szó lesz az ország újjáépítéséről. A japán kormány megbízottja a tanácskozást előkészítendő Pakisztánba utazott, majd Afganisztánt és Iránt keresi fel.

hirdetés

N; N;
hirdetés