Külföld

A londoni parlament is célpont volt

Az al-Kaida tagokat az indiai hatóságok vették őrizetbe

2001. 12. 06., 14:08 | Frissítve: 2001. december 06., csütörtök 16:35

A londoni parlament és a Tower-híd, a melbourne-i Rialto tornyok, az új-delhi parlament épülete és más amerikai célpontok ellen is tervezett öngyilkos repülőgép-eltérítési akciókat az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorcsoport. Az indiai hatóságok által őrizetbe vett al-Kaida-tag vallomását bizonyítottnak találták. Az indiaiak hat hete tájékoztatták a birt, ausztrál és amerikai hatóságokat, de választ nem kaptak.

Lal Krisna Advani indiai belügyi államminiszter brit újságíróknak adott nyilatkozatában arról tájékoztatott, hogy az indiai hatóságok ellenőrizték az al-Kaida egy - a közelmúltban Bombayben őrizetbe vett - tagjának a vallomását a merénylettervekről, és bizonyítottnak találták az abban elhangzottakat.

A londoni parlament és a Tower-híd is célpont volt

A The Daily Telegraph szerint a bombayi illetőségű Mohammad Afroze vallomásából kiderült, hogy Angliában és Ausztráliában járt pilóta iskolába, Texasban pedig szimulátor segítségével tökéletesítette tudását. A férfi - aki az al-Kaida egy bangladesi sejtjének volt a tagja - repülőjegyet foglaltatott magának szeptember 11-re két London-Manchester között közlekedő járatra.

Pánikba estek a New York-i hírek hallatára

Azt tervezte, hogy társaival eltérítik a gépet, és a londoni Parlament épületébe valamint a Tower-hídba vezetik. Már egy londoni repülőtér várótermében várakoztak a beszállásra, amikor New York és Washington elleni terrortámadásokat elkezdték mutatni a tévéképernyők. Afroze és társai pánikba estek, és felhagytak tervükkel. Elmenekültek a repülőtérről, és külön utakon elhagyták Nagy-Britanniát.

Afroze 10 nappal szeptember 11-e után tért vissza Bombaybe, ahol rendszeresen változtatta szálláshelyét. A hatóságok október 9-én vették őrizetbe. Az indiai rendőrség illetékesei már hat hete tájékoztatták a brit, az ausztrál és az amerikai hatóságokat a férfi vallomásáról, de eddig nem kaptak semmilyen választ az ügyben.

hirdetés

N; N;
hirdetés