Külföld

A CIA-t is elérte a lépfene

A sajtó után az állami intézményeket vették célba

2001. 10. 26., 10:10 | Frissítve: 2001. október 26., péntek 21:45

A lépfene kórokozóját fedezték fel a CIA egyik épületében, Virginiában. A baktériumot a levélelosztóban találták. Eközben a kórokozó nyomaira bukkantak egy katonai kutató intézetben, a New York-i központi levélelosztóban és a Legfelsőbb Bíróságon is. Az előzetes vizsgálatok szerint a lépfene ezúttal nem fertőzött meg senkit.

Lépfene kórokozót találtak New York központi levélelosztó postai létesítményében - jelentette a The New York Times pénteki száma. Már több médiavállalkozás New York-i székházába küldtek lépfenespórákkal fertőzött port tartalmazó levélborítékot. A küldemények keresztülmentek a cím szerinti leolvasó-osztályozó berendezéseken és a mechanikus levélcsoportosító gépezeten. E mozgatás során az apró anthrax-spórák egy kis része kijuthatott a port tartalmazó borítékokból - amelyek száma a pillanatnyi ismeretek szerint három lehetett. Egyelőre azonban nem tudni, hogy más küldemények is fertőződtek-e, illetve voltak-e más, antraxport tartalmazó küldemények.

A bírósági alkalmazottaknál nem mutatták ki a fertőzést

Pénteki bejelentés szerint pozitív eredménnyel járt az antraxvizsgálat az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságához érkező postai küldemények szortírozására szolgáló létesítményben. A létesítmény nem a bíróság központi épületében található, és egyelőre semmi jele annak, hogy a központi épületbe is kórokozó jutott volna be. A legfelsőbb bíróság alkalmazottai között sem jelentkezett fertőzésre utaló gyanús megbetegedés.

A virginiai Langley-ben, a CIA épületében talált lépfenebaktérium mennyisége egy tisztségviselő elmondása szerint nem jelentős, ám az épületet a további vizsgálatok befejezéséig bezárták- közölte a CNN. A hivatalos szervek tájékoztatása szerint a CIA több mint harminc postázóját vizsgálták át október 23-án, és egyetlen helyen bukkantak a lépfene nyomaira. Az alkalmazottak közül senki nem fertőződött meg, ennek ellenére antibiotikumos kezelésben részesítik őket.

Egy helyről származnak a fertőzött levelek

Más hivatalos szervekhez hasonlóan a CIA-hoz is abból a postázóból kézbesítik a küldeményeket, ahol a hét elején két postai alkalmazott is meghalt belégzéses antraxban, többeket pedig fertőzés gyanújával kórházi megfigyelés alatt tartanak.

Lépfene: újabb két halott Amerikában

Eközben lépfenét találtak a Walter Reed katonai kutatóintézetben is - adta hírül a CNN. Az intézetben senki nem fertőződött meg. A szóvivő elmondta: a postázót lezárják, az épület többi részében azonban folytatják a munkát.

A külügyminisztérium is kapott lépfenét

A fenti bejelentések előtt pár órával hozták nyilvánosságra, hogy újabb állami hivatalt is elért a megbetegedés: az amerikai külügyminisztérium postai küldeményelosztójának egyik alkalmazottján is a lépfene jelei mutatkoztak. Az objektum nem a központi komplexumban, hanem a Washingtonhoz közeli, a Virginia állambeli Sterlingben található.

Kifinomult biotámadást intéztek Amerika ellen

Több ezer embert kezelnek

Az amerikai hatóságok immár kitervelt, alapos terrorakcióra gyanakodnak: a több sajtólétesítmény mellett már a több állami intézményt ért el az antrax. Immár több ezer személyt, zömmel postásokat kezelnek - többségüket persze csak megelőző jelleggel - Cipro antibiotikummal.

hirdetés

N; N;
hirdetés