Külföld

A CIA és a hadsereg készleteiből is származhat az antrax

Hivatalos források cáfolják a Washington Post értesüléseit

2001. 12. 17., 13:32 | Frissítve: 2001. december 17., hétfő 15:47

Bár a CIA is használ antraxot biológiai-fegyverprogramjában, de az amerikai szenátoroknak küldött leveleket megfertőző baktériumok nem az ügynökség laboratóriumából származnak - nyilatkozta a CIA egy tisztviselője a Washington Postban vasárnap megjelentetett információkra reagálva. A napilap információi szerint az FBI az antraxügyben folytatott nyomozásában egy olyan beszállítóra koncentrál, amelyik kapcsolatban állt az amerikai titkosszolgálattal.

A beismerés, hogy a CIA is rendelkezik antrax készletekkel alig egy héttel követte az amerikai hadsereg bejelentését, miszerint éveken keresztül állítottak elő kis mennyiséget a halálos baktériumból. A CIA azonban a hadsereg tisztviselőihez hasonlóan tagadta, hogy bármilyen kapcsolat állna fenn készletei és az antraxos levelek között. Az ügynökség egyik tisztviselője szerint a levelekben talált antrax nem a CIA laboratóriumaiból származik.

Titkosszolgálati beszállítóra gyanakszik az FBI

A Washington Post vasárnapi számában közöltek szerint az FBI egy olyan beszállítóra koncentrál nyomozásában, amelyik a CIA-nak is dolgozott. A lap szerint a beszállító lehet a forrása a Tom Daschle és Patrick Leahy szenátoroknak, illetve az újságoknak és tévéknek küldött levelekben található Ames törzsbe tartozó antraxbaktériumoknak. A CIA egy tisztviselője a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy bár az ügynökség valóban birtokol kis mennyiségű Ames antraxbaktériumot kisérleti célokból, de a levelekben található spórákat nem a CIA termelte. "Nem mi vagyunk az anyag forrása" - tette hozzá.

Az amerikai hadsereg tisztviselői kétlik, hogy a szenátoroknak küldött leveleket megfertőző spórák a katonai kutatási központból származnának, bár a spórák genetikailag megegyeznek. Az amerikai hadsereg Fertőző Betegségek Orvosi Kutatási Központja (USAMRIID) szóvivője, Chuck Dasey a Washington Post genetikai egyezést felvető feltételezésére reagálva elmondta: a központ a készleteit a Mezőgazdasági Minisztériumtól szerezte be és azt öt - Kanadában, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban lévő - laboratóriummal osztotta meg.

Nem csak a hadsereg kapott spórákat

"Nem hiszem, hogy ez bármit is elárulna arról, ki készítette (a leveleket megfertőző spórákat)" - nyilatkozta Dasey az AP-nek. "Nem jelenthetjük ki, hogy az összes spóra a USAMRIID-től származik. Mi is egy másik laboratóriumtól kaptuk, és így feltételezhető, hogy nem a USAMRIID az egyetlen laboratórium, ami a Mezőgazdasági Minisztériumtól kapott baktériumokat" - tette hozzá a szóvivő.

hirdetés

N; N;
hirdetés