Külföld

Két robbanószerkezet volt a cipőben

Mezítlábas utasok a repülőtéren

2001. december 24., hétfő 09:51

Hétfőn már bíróság elé is állítják azt a férfit, kit utasok akadályoztak meg abban, hogy meggyújtsa a cipőjébe rejtett robbanószerkezetet az American Airlines járatán. A támadó útlevele nem volt hamis, csupán azok az iratok, melynek alapján előállították őket. A férfiről egyelőre nem tudják magányosan cselekedett-e vagy egy terroristahálózat tagjaként.

Hétfőn Bostonban áll bíró elé az a fiatal férfi, akit szombaton tettek ártalmatlanná egy transzkontinentális légijáraton, amikor működésbe akarta hozni a cipőjében elrejtett robbanószerkezetet. Az FBI vasárnapi vizsgálata alapján kiderült: a férfi sportcipőjében két, működőképes robbanószerkezet volt.

Mezítlábasok a repülőtéren

A vasárnapi incidens óta nem meglepő látvány, a mezítlábas ember az amerikai repülőtereken - a biztonsági ellenőrzések közé bevezették a véletlenszerű cipővizsgálatokat is.

Az American Airlines légitársaság 63-as járata, egy Boeing 767-es típusú gép, fedélzetén 183 utassal és 12 főnyi személyzettel Párizsból Miami felé tartott, amikor az Atlanti-óceán fölött a turistaosztályon egy utas, akinek a cipőjéből vezeték lógott ki, gyufát gyújtott, és azt a vezetékhez tartotta. Környezetében villámgyorsan reagáltak, a légikísérők és az utasok azonnal legyűrték a férfit.

A támadó Sri Lanka-i

A gép a legközelebbi repülőtéren, Bostonban szállt le. Ott a hatóságok azonnal őrizetbe vették a férfit, aki Richard Reid néven, három héttel ezelőtt Belgiumban kiadott brit útlevéllel utazott, és az útiokmány tanúsága szerint 28 éves. Állítólag az útlevél nem hamisítvány, de a kiállításának alapjául szolgált okiratok hamisak voltak, a férfi valójában Sri Lanka-i, és Tarik Rasidnak hívják.

A férfit csupán másodszori próbálkozásra engedték fel a nemzetközi járatra. Első próbálkozásakor gyanús volt a biztonsági erőknek, hogy a férfi csupán egy kis kézitáskával utazik külföldre. A reptéri emberek átadták a francia rendőrségnek, akik kiderítették az általa birtokolt brit útlevél nem hamis. Mivel a pénteki járatot már elkéste a hatóságok egy másik, szombati járatra szóló jegyet adtak át neki.

Magányos fanatikus vagy terrorhálózat tagja?

Ha a férfit elítélik a légiközlekedés biztonságának megzavarása és terrorista fenyegetés miatt, akkor az Egyesült Államokban érvényes szabályok alapján akár húsz év szabadságvesztésre és 250 ezer dollár pénzbírságra is ítélhetik. Egyelőre nincs hír arról, hogy terrorhálózat tagjaként, vagy magányos fanatikusként cselekedett-e.

hirdetés

N; N;
hirdetés