Külföld

Ismeretlen a cipős merénylő kiléte

2001. december 25., kedd 14:16

A hatóságoknak még mindig nem sikerült azonosítaniuk azt a férfit, aki szombaton megpróbálta felrobbantani az American Airlines 63-as számú, Párizsból Miamiba tartó járatát.

A brit okmányokkal utazó férfi a gép fedélzetén meg akarta gyújtani a cipőjébe rejtett robbanóanyagot, de az utasok és a légikísérők sikeresen legyűrték. A hatóságok szerint, ha sikerrel jár, a gép alighanem darabokra szakad a levegőben. A gép a legközelebbi repülőtéren, Bostonban leszállt.

A férfiről, akit hétfőn már meg is hallgatott egy bostoni bíróság, eredetileg azt gondolták, hogy Sri Lanka-i, és Tarik Radzsaként azonosították a francia hatóságok. Később Párizsban azt mondták, hogy mégis brit állampolgárnak tekintik. Az útlevelet a brüsszeli brit nagykövetség december 7-én állította ki, hamis iratok alapján. Tovább bonyolítja az ügyet a Sri Lanka-i külügyminisztérium bejelentése: szerintük a férfi nem az ország állampolgára.

Az FBI és a Scotland Yard közösen dolgoznak a merénylő valódi személyazonosságának felderítésén, valamint azon, hogy egyedül dolgozott-e, és hogy honnan szerezte a robbanóanyagot.

Egyelőre nincsen rá bizonyíték, hogy a férfi bármilyen kapcsolatban állt volna az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terroristaszervezettel. Egyelőre csak a légiszemélyzet megtámadásával vádolják – a kiróható legnagyobb büntetés 20 év szabadságvesztés és negyedmillió dollár pénzbírság –, de szövetségi nyomozók azt mondták a Reutersnek, hogy ez még nem minden. Legközelebb pénteken hallgatja meg a bíróság.

hirdetés

N; N;
hirdetés