Külföld

Árháború a lépfenegyógyszer piacán

Kanada nem vásárol az olcsóbb lépfenegyógyszerből

2001. 10. 24., 10:51 | Frissítve: 2001. október 24., szerda 14:07

A kanadai kormány illetékesei bejelentették, hogy tiszteletben tartják a Bayer gyógyszergyár Ciprofloxacin-szabadalmát, és csak a német cégtől vásárolnak lépfenegyógyszert. A Bayer kanadai riválisa, az Apotex egy dollárért kínált egy tablettát, a német cég 1,3 dollárt kér egy piruláért. Ugyanakkor az amerikai egészségügyi minisztériumban közölték, hogy nekik sikerült egy dollár alá szorítaniuk az árat.

A kanadai kormány a múlt héten kezdett tárgyalásokat az Apotex kanadai gyógyszergyárral a szer megrendeléséről, azonban a Bayer AG azonnal tiltakozott a szabadalomra hivatkozva - közölte a BBC. Az Apotex évek óta próbálja érvényteleníttetni a Bayer licencét, és saját termékét egy dolláros tablettánkénti áron kínálja. A német gyógyszergyár 1,3 dollárért ad egy tablettát, de felajánlott kétszázezer ingyenes pirulát a leginkább veszélyeztetett kanadaiaknak.

A kormány nem akar pert

A kormány, miután szeretné elkerülni, hogy peres úton rendeződjék az ügy, most úgy döntött: a szabadalom lejártáig (2004-ig) csak a Bayertől vesz gyógyszert, és csak akkor kezd az Apotexszel tárgyalni, ha a német cég nem tud elég tablettát leszállítani.

A Bayer a szenátornak is nemet mondott

Korábban már Charles Schumer amerikai szenátor is követelte, hogy a német cég a rendkívüli helyzetre tekintettel mondjon le szabadalmi jogairól. Christa Sehnert, a Bayer szóvivője akkor közölte, hogy a vállalat eleget tud tenni a megrendeléseknek, tehát nem látná értelmét a licencjog feloldásának. Az amerikai egészségügyi minisztérium 650 millió eurónyi összeget különített el a Ciprofloxacin vásárlására.

Az USA leszorította az árat

A New York Times tudósítása szerint Kevin W. Keane, az amerikai egészségügyi minisztérium szóvivője kedd este közölte, hogy az ártárgyalásokon sikerült a Bayer szerének árát egy dollár alá szorítani. Az amerikai kormány tizenkétmillió ember számára elegendő antibiotikumot akar felhalmozni, és az adminisztráció felszólította a Bayert, hogy árait igazítsa a konkurencia áraihoz, mert ha nem, a kormány nem veszi figyelembe a licencjogokat.

Tommy G. Thompson miniszter néhány napja még kiállt a szabadalmi jogok érvényesítése mellett, a Bayer akkor még 1,75-1,83 dollárt kért egy tablettáért. Az új árat a felek nem ismertették.

A Bayer a megnövekedett igények kielégítésére újra beindította egy korábban leállított németországi gyárát, 25 százalékkal emeli a világszerte forgalmazott hatóanyag termelését, és az egyesült államokbeli előállítást közel megnégyszerezte.

hirdetés

N; N;
hirdetés