Külföld

Csehországból és Irakból származhat az antrax

Ken Alibek tudja, mit kell tenni

2001. 10. 26., 14:07 | Frissítve: 2001. október 26., péntek 16:42

Megerősítették a washingtoni és New York-i antraxtámadásban használt baktériumok hatásos, tiszta és magas szinten feldolgozott voltát amerikai kormányzati források, miután a tudósok az antrax lehetséges forrásaként Csehországot és Irakot jelölték meg. Következtetésüket más országok biológiai fegyverkészletéből származó minták összehasonlítására alapozzák a tudósok. A vizsgálatok még mindig folyamatban vannak.

Kevés kétség van afelől, hogy az antrax egy fejlett kormányzati művelet eredménye-e - nyilatkozta egy egészségügyi szakértő a USA Today című lapnak. A szakértő, akit a nyomozati szervek is kihallgattak, elmondta, a nyomozók bizonyosan rendelkeznek "gyanúsított államokkal", ezek között szerepel Irak és Csehország is.

Megkeresésünkre Csehország külügyminisztériumának sajtóosztályán elmondták, még nincs hivatalos álláspont, a belügyminiszter tanulmányozza a problémát. Állásfoglalásukat várhatóan a jövő hét elején hozzák nyilvánosságra.

Nem egységesek a minták

A baktériumok kifinomultsága nem feltétlenül jelenti a támadások állami szervezését - mondták el nyomozók a lapnak. A terroristák fennálló biológiai fegyverraktárakból vagy "lator tudósoktól" is beszerezhették az antraxot. A levelekben elküldött antrax árulkodó jeleket hagyott arról, hogy szakértők műve, bár a minták minősége nem egységes - mondta Tom Ridge, a Hazai Biztonsági Szolgálat igazgatója. A Tom Daschle szenátornak küldött levél például sokkal veszélyesebb volt, mert a benne található por sokkal kisebb méretű spórákat tartalmazott, könnyebbé téve azok légzőszerveken keresztüli szervezetbe jutását.

"Míg a New York Post által kapott por durva volt, a szenátornak küldött levélben finom, lebegős volt" - nyilatkozta Ridge. A Tom Daschlenek küldött levél nem csak a szenátor irodájában dolgozó húsz embert fertőzte meg, de a vele szomszédos irodában dolgozó Russ Feingold szenátor munkatársait is, feltehetően a ventillációs rendszeren átjutva.

Alibek tudja

Ridge elmondta, a New Yorkban, Washingtonban és Floridában talált antrax közeli kapcsolatban van az Ames baktériumtörzzsel, az antrax egy potens formájával, amit iowai tudósok izoláltak egy döglött állatban. A baktériumtörzset világszerte kiosztották kutatóknak.

Ken Abilek, a Szovjetunió biológiai fegyverkezésének 1992-ben az Egyesült Államokba emigrált vezetője attól tart, hogy aki hozzáfért a szkértő módon készült antraxhoz, az nagyobb készletet halmozhatott fel belőle. Bár a kormányzat becslései szerint egy nagyobb méretű antraxtámadás több ezer ember életét követelheti, Alibek nem időzne sokat a legrosszabb esettel. "Tudom, mit lehet tenni" - mondta.

hirdetés

N; N;
hirdetés