Külföld

Atombombaraktár elleni merényletre készült

2002. november 15., péntek 17:29

Az amerikai hadsereg belgiumi támaszpontja elleni merényletre készült - vallotta be börtönéből titokban kitelefonáló Nizar Trabelszi. A tunéziai terroristát tavaly szeptember 13-án tartóztatták le, a gyanú szerint a párizsi amerikai nagykövetség felrobbantására készült. A terrorista célpontja azonban a tíz atombomba raktárául is szolgáló támaszpont volt.

Bűnösnek vallotta magát Nizar Trabelszi, az Egyesült Államokat ért terrortámadások után két nappal Brüsszelben letartóztatott tunéziai férfi. Trabelszit terrorista tevékenységekkel gyanúsította a belga ügyészség, a közszolgálati rádió értesülései szerint hamarosan vádat is emelnek ellene. A tavaly szeptember 13-i házkutatás során pokolgép készítéséhez alkalmas vegyi anyagokat és a robbanószerkezet készítésének leírását találták meg a nyomozók a férfi lakásán.

Atombombaraktárat robbantott volna

Rejtélyes körülmények között, a börtönből adott telefoninterjújában Trabelszi tagadta, hogy a párizsi amerikai nagykövetség felrobbantására készült volna. Ehelyett azt ismerte be, hogy a belga légierő Kleine Brogelben levő légitámaszpontja ellen akart robbantásos merényletet elkövetni. A pacifista szervezetek tudomása szerint az amerikai hadsereg itt tárol földalatti betonbunkerekben 10-11 kisméretű atomfegyvert, amelyek feltehetőleg a NATO nukleáris elrettentő erejének részét képezik. A NATO-titokra hivatkozva a belga kormány hivatalosan nem, csak burkoltan ismerte el jelenlétüket a támaszponton, ahol a belga pacifista szervezetek évről évre tüntetéseket rendeznek.

Focistának készült, Allah katonája lett

Trabelszi a kelet-afrikai amerikai nagykövetségek elleni merényletekben használthoz hasonló szerkezetet próbált építeni. A technikai tudnivalókat Afganisztánban, az al-Kaida kiképző táborában szerezte. Ott állítása szerint megismerkedett Oszama bin Ladennel is, akit saját bevallása szerint apjaként szeretett. Korábban szerette a futballt, és profi játékosnak készült Németországban, de az afganisztáni táborban szerzett élmények hatása alatt elhatározta, hogy ő is Allah katonája lesz.

A terrorista azzal fejezte be vallomását, hogy "bűnös vagyok, és ezért meg kell fizetnem, de nem volt más választásom". Az előzetes letartóztatásban, egy brüsszeli börtönben adott telefonos interjú ügyében egyelőre nem nyilatkozott a belga kormány.

hirdetés

N; N;
hirdetés