Külföld

Bush nemzetbiztonsági minisztériumot alapíthat

2002. 11. 14., 14:23 | Frissítve: 2002. november 14., csütörtök 14:57

Bush megkapta a felhatalmazást a Nemzetbiztonsági Minisztérium megalapításához a képviselőháztól. Az elnök sikere teljes, még a titkosszolgálatok kudarcát vizsgáló független bizottság felállításának elhalasztását is elérte. Bár a kormányzat hivatalosan támogatja a vizsgálatot, valójában "nem vágynak kellemetlen meglepetésre" a 2004-es elnökválasztás idejére.

Közel háromnegyedes többséggel adott felhatalmazást George Bushnak a Nemzetbiztonsági Minisztérium létrehozásához az Egyesült Államok kongresszusának képviselőháza - jelentette a CNN. A minisztérium felállításához a szenátus beleegyezéséhez is szükség van, a döntés hamarosan megszülethet. "Egy hét és megoldódik" - nyilatkozta a CNN-nek Tom Daschle, a szenátusban jelenleg még többségben lévő demokraták vezetője.

Hanyagolnák a független vizsgálatot

A 299-121 szavazati aránnyal elfogadott előterjesztés szerint Bush létrehozhatja nemzetbiztonsági szuperminisztériumát, mely 22 különböző titkosszolgálat és nemzetbiztonsági hivatal 170 ezer munkatársának munkáját fogja majd össze. A minisztérium évi 37 millió dollárból gazdálkodhat. A javaslat elfogadását az a kompromisszum tette lehetővé, hogy Bush elnök tervezett személyzeti politikájával szemben a szakszervezetek felszólalhatnak.

A kompromisszum részeként kikerült a tervezetből annak a független kongresszusi vizsgálóbizottságnak a felállítása, amelyik a titkosszolgálatok szeptember 11. előtti összeomlását derítette volna fel. A bizottság felállításáról azonban továbbra is tárgyalásokat folytatnak a törvényhozásban - értesült a CNN kormányzati és kongresszusi forrásokból.

Választás előtt kényelmetlen lehet

"Amire a kormányzat biztosan nem vágyik, az egy 2004 októberi kellemetlen meglepetés" - utalt egy törvényhozó a következő elnökválasztások időpontjára. A bizottság célja ugyanis annak feltárása, hogy tudtak-e az amerikai titkosszolgálatok a készülő terrorakcióról, és ha igen, mindent megtettek-e azok elkerülésére. A bizottság felállításáról várhatóan már csak a januárban felálló, mindkét házában republikánus többségű kongresszus dönt majd.

Kezdetben ellenezték

A Fehér Ház alapvetően ellenezte a független testület felállítását, mivel azonban mindkét párt, valamint az áldozatok hozzátartozói is feltárást követeltek, a terv nyilvános támogatására kényszerült. "Független vizsgálat nélkül soha nem tudjuk meg, mit rontottak el szeptember 11-én, így esély sincsen a háromezer ember halálát okozó hibák kiküszöbölésére" - nyilatkozta az áldozatok családjainak egyik leghangosabb képviselője, Stephen Push a CNN-nek.

hirdetés

N; N;
hirdetés