Külföld

Amerika tiszteletben tartja a muszlimok szent napját

Az afgán ellenzék nem szeretné a következő kormányban látni a tálibokat

2001. 10. 12., 20:20 | Frissítve: 2001. október 12., péntek 22:14

A muszlimok szent napjának tiszteletben tartása miatt pénteken az amerikai harci gépek csak korlátozott számban végeztek berepüléséket afganisztáni célpontok ellen.

Richard Myers, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke kijelentette, a vallási érzések figyelembevétele okából pénteken korlátozták a tálib célpontok elleni támadásokat. Péntekre virradóra azonban újabb bevetésben támadták Kabult az amerikai harci repülők. Négy nagy robbanás hallatszott Kabul külvárosai felől, s valószínűleg rakéták is becsapódtak, mert olyankor is észlelték a robbanásokat, amikor nem volt repülő a város felett.

Amerika nem tud civil áldozatokról

Clare Short, a brit kormány nemzetközi fejlesztési minisztere a válság helyszínén tevékenykedő nemzetközi humanitárius szervezetek és hírszerző szolgálatok jelentéseire hivatkozva tagadta, hogy az Afganisztán ellen intézett szövetséges légicsapásokban civil polgárok is életüket vesztették volna, ahogy azt a tálib vezetés állítja. A washingtoni kormányzat a maga részéről azt hangsúlyozta: nincsenek információik arról, hogy a célt tévesztett rakéták és bombák valamelyike is ártatlan polgári személy életét követelte volna. A tálib vezetés ugyanakkor azt állítja, hogy a vasárnap kezdődött katonai akciók eddig mintegy háromszáz polgári személy életét követelték.

Robertson: Amerikának nincs átfogó terve a terrorizmusellenes harcra

Mértékadó NATO-forrás szerint az amerikai kormányzat jelenleg nem fontolgatja az afganisztáni hadművelet kiterjesztését más országokra, de kész addig folytatni a hadjáratot, amíg fel nem számolja az al-Kaida hálózatát és kézre nem keríti vezérét, Oszama bin Ladent. George Robertson NATO-főtitkárnak a napokban amerikai vezetőkkel folytatott megbeszéléseiből az tűnt ki, hogy az amerikaiaknak nincs átfogó, időben ütemezett tervük a nemzetközi terrorizmus elleni hadjáratra. Robertson mindenesetre közölte vendéglátóival: ha ki akarják terjeszteni a katonai akciót más térségre, mert bebizonyosodik, hogy a szeptemberi támadás elkövetői onnan is támogatást kaptak, akkor a NATO-nak is át kell értékelnie a helyzetet, hogy támogatását adja az akcióhoz.

Amerikai kritika az Északi Szövetségnek

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter úgy vélekedett egy pénteki nyilatkozatában: az afgán fegyveres ellenzéknek aktívabban kellene fellépnie azokban az övezetekben, ahol az amerikai gépek bombázták a tálibok állásait. A kijelentésre egyelőre nem érkezett reagálás, Abdullah Abdullah, az Északi Szövetség külügyminisztere ugyanakkor pénteken kijelentette: nagy hiba lenne, ha az Egyesült Államok még egy esélyt adna a keményvonalas táliboknak. Abdullah hangoztatta: a tálib vezetésnek nincs helye semmilyen jövendő afgán kormányban, ha az amerikai támadások a mostani vezetés bukását eredményezik. A tálibok nem a politikai megoldások, rendezések és megállapodások emberei - fejtette ki az északi szövetség külügyeinek irányítója.

hirdetés

N; N;
hirdetés