Külföld

Megkezdődött a szárazföldi hadművelet Afganisztánban

Bush Kína érdemeit méltatta az antiterrorista koalícióhoz csatlakozásért

2001. 10. 19., 08:52 | Frissítve: 2001. október 19., péntek 16:07

Különleges amerikai osztagok megkezdték katonai műveleteiket afgán földön - jelentette a The Washington Post pénteki száma. Ezzel megkezdődött az Egyesült Államok vezette terrorizmusellenes afganisztáni hadművelet szárazföldi szakasza. Pénteken reggel az amerikai-brit légierő Kabul és Kandahár ellen intézett légitámadást, ami arra utal, hogy a múlt pénteki nappal ellentétben a terrorizmus elleni koalíció most nem veszi figyelembe a muzulmánok szent napját.

Az általában jól értesült Washington Post washingtoni védelmi forrásokra hivatkozó jelentése szerint még csak kis számban van amerikai személyi állomány Afganisztán földjén, az ország déli vidékén. "Még csak maroknyi amerikai van Afganisztán földjén, és valószínű, hogy a hadművelet későbbi szakaszaiban sem vetnek be olyan tömegű hagyományos szárazföldi erőt, mint egy évtizeddel ezelőtt az Öbölháborúban" - írta a washingtoni lap, névtelenül nyilatkozó védelmi illetékest idézve. A lap szerint a csapatok elsődleges célja, hogy kiszélesítse a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) már korábban elkezdett akcióját, amely a pastu nemzetiségű vezetők megnyerésére irányul a tálibok ellen.

A tálibok egyik kormánytisztviselője szerint az irányításuk alatt álló afgán területekről kormánya nem kapott olyan információt, hogy amerikai csapatok földi támadást indítottak volna. Ugyanakkor Usztad Atta Mohammad ellenzéki parancsnok a Reutersnek műholdas telefonon elmondta, hogy egy nyolcfős amerikai csoport érkezett helikopteren Észak-Afganisztánba, és követik Abdul Rasid Dosztum tábornokot, az Északi Szövetség katonai vezetőjét. A csoport jelenleg Darai-Szuf városában, a stratégiai fontosságú Mazari-Sariftól 90 kilométerre délkeletre tartózkodik. A parancsnok szerint a csoport "inkább felderítő vagy hírszerző egységnek tűnik, mint harcolónak".

Támadás a muszlimok szent napján

Hatalmas robbanást lehetett hallani pénteken reggel Kabulban egy szálloda közelében, amikor repülőgépek húztak el az afgán főváros fölött - jelentette a katari al-Dzsazíra műholdas televízió. A katari televízió tudósítója úgy vélekedett, hogy a gépek a kabuli International Hotel mögött lévő célpontot támadhattak. Mint közölte, nem lehetett hallani, hogy a tálib légvédelem akcióba lépett volna. A katari televízió arról is beszámolt, hogy pénteken hajnalban a tálibok fő erősségét, Kandahárt is újabb légitámadás érte. Az újabb robbanások arra utalnak, hogy - a múlt péntekkel ellentétben - az amerikai katonai tervezők ezúttal nem vették figyelembe a pénteki muzulmán nagyima idejét.

Bővebben: Amerika tiszteletben tartja a muszlimok szent napját

Saját gránátja végzett bin Laden fegyvertársával
Nem amerikai bomba, hanem saját kézigránátja okozta Oszama bin Laden terroristavezér egyik közvetlen fegyvertársának halálát. Ezt állította a pakisztáni székhelyű Afgán Iszlám Sajtóügynökség (AIP) pénteken. A jelentés szerint Abu Bászir al-Maszri mozgalmi nevet viselő, egyiptomi származású férfi október 13-án halt meg egy dzsalalabádi kórházban, két nappal azt követően, hogy a keze között felrobbant egy gránát. A detonációban súlyos mellkasi- és kézsérülést szenvedett - jelentette az MTI. Korábbi jelentések bin Laden egyik tanácsadójára hivatkozva még arról számoltak be, hogy al-Mászrit bomba ölte meg a kelet-afganisztáni városban, amely a terroristák kiképzőközpontja.

Megindult a pszichológiai hadviselés is

A Pentagon csütörtökön közzétett bizonyos szövegkivonatokat a tálibokhoz, illetve az afgán lakossághoz intézett propagandaüzenetek közül, és ezekből arra lehet következtetni, hogy az amerikai haderő szárazföldi erők bevetését tervezi Afganisztánban. Az amerikaiak a különböző afgán nyelvjárásokat használva, röplapokon, rádióadásokban - sőt: lassan és alacsonyan szálló repülőgépekről, nagy erejű hangszóróval is - újra és újra ismétlik legfontosabb üzeneteiket.

A műsor szerint az amerikaiak tűzesővel fogják elárasztani a tálibok táborait - tudósított a BBC. A pszichológiai hadviseléssel foglalkozó szakértők által összeállított, tálibokról szóló adás közli, hogy az amerikai erők nagyobbak, gyorsabbak és erősebbek a táliboknál, akiket csak akkor kímélnek meg, ha megadják magukat.

Az afgán lakossághoz más üzeneteket intéz az amerikai haderő. "Figyelem! Afganisztán népe! Az Egyesült Államok erői fognak átvonulni a területen. Saját biztonsága érdekében mindenki tartsa magát távol a hidaktól, utaktól, és ne avatkozzon be katonai műveleteinkbe. Ha meglátja az Egyesült Államok erőit, vonuljon fedezékbe, és azt ne hagyja el, amíg nem távozunk! A legbiztosabb hely az ön otthona."

Bővebben: Megkezdődött a pszichológiai hadviselés

Bush: Kína a terrorizmus elleni koalíció része

Georg W. Bush
George Bush amerikai elnök elégedett azzal, ahogyan Kína támogatja az Egyesült Államok terrorizmusellenes harcát. Bush megbeszélést folytatott pénteken Sanghajban Csiang Cö-min kínai államfővel. Kijelentette utána a sajtó képviselői előtt: "Kína habozás nélkül, egyértelműen népünk mellé állt ezekben a szörnyű időkben. Hírszerzési adatok átadásával és az al-Kaida terrorszervezet pénzügyi forrásainak elrekesztésével segíti a terrorizmusellenes harcot" - fejtette ki tudósítók előtt.

Csiang is elégedetten nyilatkozott Bushsal közösen tartott sajtóértekezletén a kínai-amerikai viszony alakulásáról. Örömmel tapasztaljuk az utóbbi időben, hogy javulnak kapcsolataink. Kína kész ezek építő továbbfejlesztésére - mondta. A két elnök az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) fórumán vesz részt a kínai metropolisban. Ezt a nagyszabású összejövetelt használták fel első hivatalos találkozójuk megrendezésére.

hirdetés

N; N;
hirdetés