Külföld

Amerika nem lesz tekintettel a ramadánra

Aktívabb az afgán légvédelem

2001. 10. 24., 08:03 | Frissítve: 2001. október 24., szerda 10:15

Amerikai repülőgépek továbbra is hevesen bombázzák az afgán fővárost. Egy szemtanú szerint szerdán, a kora reggeli órákban több bomba robbant a tálib frontvonal közelében.

Ezzel egyidőben arról érkeztek jelentések, hogy a tálibok a város lakóövezeteibe telepítenek fegyvereket. A BBC afganisztáni tudósítója szerint ezzel az Egyesült Államokat próbálják visszatartani a bombázástól, ugyanakkor a taktika a civil áldozatok számának növekedését is eredményezheti. Korábban az Egyesült Államok beismerte, hogy a hétvégén három amerikai bomba is célt tévesztett. A védelmi minisztérium szóvivője szerint az egyik Herát városában egy idősek otthonául szolgáló épületet talált el.

Egy pakisztáni székhelyű militáns csoport, a Harkatul Mudzsaheddin bejelentette, hogy 22 tagja halt meg Kabulban, amikor házukat bombatalálat érte. A hírforrás szerint az áldozatok között van a csoport egyik vezetője is. Az Egyesült Államok nemrégiben vette fel a csoportot azoknak a listájára, akiket terrorizmussal gyanúsít. A pakisztáni csoport cáfolja a vádakat és azt állítja, főként Kasmir szabadságharcában érdekeltek, és csupán néhány tagjuk harcol Afganisztánban a tálibok oldalán.

A keddi támadás volt a legintenzívebb október 7-e óta

Negyedszer is bombákat dobtak Kabulra az amerikai harci gépek kedden éjszaka. Az ötperces támadási hullámban két bomba esett az afgán főváros térségébe, amelyekkel együtt kilencre emelkedett a ledobott lövedékek száma a keddi sötétedés óta. A bombák egy része a főváros központi részében, nagyobbik hányada Kabultól északra, a repülőtér körzetében csapódott be. Egy lövés erejéig a tálib légvédelem is reagált az újabb támadásra - állította az AFP tudósítója a helyszínről. Ezt megelőzően összesen három hullámban csapott le az amerikai légierő Afganisztán fővárosára kedden este.

A harmadik támadásban három bombát dobtak le Kabul közelében. Előzőleg két hullámban négy bombát dobtak le a fővárosra, illetve attól északra és északkeletre fekvő területre. Ez volt az egyik legintenzívebb támadás az amerikai ellencsapás október 7-i kezdete óta. Az AFP tudósítása szerint kedden élénkebb tevékenységet mutatott a tálib légvédelem is. Bővebben: A levegőből nyitják az utat Kabul felé az Északi Szövetségnek

Az amerikai bombázások 52 embert öltek meg egy faluban a dél-afganisztáni Kandahár közelében - jelentette szerdán az országot kormányzó tálibokhoz közeli, pakisztáni központú Afgán Iszlám Hírügynökség (AIP). A Kandahártól mintegy 40 kilométerrel délkeletre fekvő Csakor Kariz falut kedden bombázták az amerikaiak vezette erők, és az áldozatok többsége nomád - tette hozzá a meg nem nevezett forrásokra hivatkozó hírügynökség. Független források egyelőre nem erősítették meg a hírt.

A légitámadások az ellenzéknek kedveznek

Amerikai elemzők eközben úgy vélekedtek, az Afganisztánt célzó amerikai ellencsapás nem fog véget érni anélkül, hogy a tálibok fegyveres ellenzéke beveszi Kabult. A főváros eleste jelezné ugyanis az országot uraló - és az amerikai vádak szerint Oszama bin Laden terroristavezért bújtató - tálib rezsim bukását.

Az elemzők a Reuters szerint úgy vélik, a bombázás - a november közepén kezdődő iszlám szent hónap közeledésének ellenére - aligha fejeződik be év vége előtt, az al-Kaida terroristahálózat felszámolását célzó szárazföldi akciók pedig a jövő évbe is jócskán belenyúlnak. A támadást önmagában még a fő célpontnak tekintett bin Laden halála sem állíthatja meg, hiszen a cél a terroristavezér hálózatának megsemmisítése, valamint az őt bújtató tálib rendszer megbuktatása. Bővebben: A ramadán miatt sürgetik a bombázások leállítását

hirdetés

N; N;
hirdetés