Külföld

Vöröskeresztes épületet is bombatámadás ért

Egy nehéz este Kabulban

2001. 10. 27., 08:03 | Frissítve: 2001. október 27., szombat 08:11

Az afganisztáni célpontok elleni amerikai-brit hadművelet kezdete óta a leghevesebb bombázás érte Kabult. A washingtoni védelmi tárca elismerte, hogy tévedésből vöröskeresztes raktárépületekre dobtak bombákat az afgán fővárosban, Kabulban és lakott területet is ért támadás.

Az Afganisztán elleni támadás kezdete óta másodszor ért nemzetközi szervezet helyi épületét. Az amerikai védelmi minisztérium elismerte, hogy csütörtök éjjel tévedésből vöröskeresztes raktárépületekre dobtak bombákat Kabulban. Két Hornet típusú repülőgép csütörtök éjjel egy-egy darab egytonnás bombát dobott a szóban forgó raktárakra.

Ugyanezen akció során elvétette a célt, és lakóövezetre zuhant egy kétmázsás bomba. Péntek hajnalban ugyanezt a raktársort B-52-esek bombázták, és három darab egytonnás bombát dobtak le. Bővebben

A pénteki volt egyébként a leghevesebb támadás október 7. óta. Az amerikai harci gépek csaknem tizenegy órán át hullámokban támadták az afgán fővárost, több mint húsz bombát dobtak le a térségben. Éjfél után különösen intenzív csapás kezdődött. Az első lövedék minden bizonnyal egy tálib katonai létesítményt célzott a városban, és egy lakóövezet közelében csapódott be. A következő után megszűnt az áramellátás a városban.

Ezt követően sűrűn hullottak a bombák, legalább 8-10 egymás után, majd kisebb szünetekkel újabb támadási hullámok követték egymást. Több lövedék egy lakónegyedhez viszonylag közel ért földet e jelentés szerint. A tálib légvédelem válaszolt az amerikai támadásra, mégpedig szintén az eddigiekhez képest szokatlanul hevesen. Az utolsó négy bomba helyi idő szerint reggel hat óra tájékán csapódott be.

hirdetés

N; N;
hirdetés