(c) 2001 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
A tálibok megerősítették: Mazari-Sarif az Északi Szövetség kezében van

Tálib hírügynökségek megerősítették az Északi Szövetség ama jelentését, miszerint pénteken sikerült elfoglalniuk Mazari-Sarif városát. Colin Powell amerikai külügyminiszter 'ellenjavaltnak' nevezte, hogy az Északi Szövetség Kabul bevételére is kísérletet tegyen. Günter Grass szombaton egy lapnak úgy nyilatkozott, hogy az afganisztáni hadműveletek, csak fokozzák a terrorizmust. Amerikában a belbiztonságot erősítik: a hálaadás ünnepén autós torlódásokra számítanak, miután nagyon kevesen tervezik, hogy repülővel vagy egyéb tömegközlekedési eszközzel menjen el rokonaihoz.

Index/MTI (ugyelet@mail.index.hu)
2001. november 10., szombat 11:37



A tálib Baktahar hírügynökség megerősítette az Északi Szövetség pénteki jelentését, miszerint elfoglalták a kulcsfontosságú Mazari-Sarif városát. A CNN által idézett hírügynökség szerint a tálibok kivonultak a városból és egy, a várostól délkeleten lévő településen gyülekeznek. A város 1998-ban került a tálibok ellenőrzése alá.

Colin Powell amerikai külügyminiszter azonban a Fox tévécsatonának adott nyilatkozatában egyenesen "ellenjavaltnak" nevezte, hogy az Északi Szövetség az afgán főváros, Kabul bevételére is kísérletet tegyen, mert az ő kabuli bevonulásuk sok feszültséget okozna.

Günter Grass szerint a katonai csapás csak fokozza a terrorizmust

Az Afganisztánra mért katonai csapások a terrorizmus fokozódását vonhatják maguk után - figyelmeztetett Günter Grass Nobel-díjas német író. - Az efféle katonai műveletek - mivel nincs konkrét célpontjuk, kevéssé hatékonyak, és áldozataik elsősorban polgári személyek - épp az ellenkezőjét érik el annak, amire szánták őket. Attól tartok, mindez a terrorizmus megerősödését vonja magával - írta Grass a Leipziger Volkszeitung napilap szombaton megjelenő számában. A Magyarországon is jól ismert író már több alkalommal bírálta az Amerikai Egyesült Államok hadműveletét, arra figyelmeztetve, hogy Afganisztán könnyen "második Vietnammá" válhat.

Az amerikai belbiztonságot megerősítik

Eközben az Egyesült Államok a belbiztonsági intézkedések megerősítésének légkörében él, hiszen továbbra sem múlt el az újabb terrortámadások veszélye. Az anthrax-fertőzéssorozatról ugyan a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI úgy véli, hogy az valószínűleg nem Oszama bin Laden köreinek, hanem inkább valamilyen amerikai gyökerű terrorista személynek (vagy személyeknek) a műve lehet, de ez egy csöppet sem von le az al-Kaida részéről fenyegető veszély miatti aggodalmakból.

A frissen közzétett adatokból kiderül, hogy idén a szokásosnál jóval kevesebben rendelnek repülőjegyet a november végén esedékes hálaadás-napi (Thanksgiving) ünnepekre, ami pedig a tömeges rokonlátogatások hagyományos kicsúcsosodása Amerikában. A tömegközlekedés összes válfaja kiemelt biztonsági óvintézkedések tárgya ezekben a hetekben, és a terepruhás járőrök sűrűn cirkálnak minden repülőtéren, autóbusz- és vasúti pályaudvaron - ám az amerikaiak a jelek szerint az idei ünnepek alatt önmaguk saját átlagához képest is kiemelt mértékben választják inkább a személykocsival való közlekedést. Ez nyilván jelentős torlódásokhoz vezet majd az utakon. Vége

az oldal tetejére