Külföld

Orosz fegyveresek érkeztek Kabulba

Bin Laden Csencsenföldre tartana?

2001. 11. 27., 12:52 | Frissítve: 2001. november 27., kedd 16:11

Az Északi Szövetség csapatai kedden állítólag leverték a vasárnap kitört fogolylázadást, jelenleg a foglyokat fegyverzik le. Az ITAR-TASZSZ szerint Oszama bin Laden már elmenekült Afganisztánból, és Csecsenföldre tart. Tizenkét év után orosz csapatok érkeztek Kabulba, feladatuk elméletileg a helyi követség rendbetétele. Bonnban Afganisztán politikai jövőjéről kezdődtek tárgyalások.

A tálibellenes Északi Szövetség csapatai - saját bejelentésük szerint - leverték kedden a fegyveres fogolylázadást a Mazari-Sarif mellett levő földsáncerődben.

Lefegyverzik a foglyokat

Ezekben a pillanatokban folyik a tálibbarát foglyok teljes lefegyverzése - közölte kedden délelőtt a Reuters tudósítójával Usztad Atta, az Északi Szövetség egy magas rangú parancsnoka. Mint szavaiból kitűnt, a legmakacsabbul kitartó harminc lázadó foglyot két tálib parancsnok vette rá a megadásra. Az Északi Szövetség keddig adott haladékot a lázadóknak a fegyverletételre, figyelmeztetve őket, hogy különben megsemmisítő végső rohamot intéz ellenük. Az AFP helyszíni tudósítása szerint ugyanakkor még tartanak a harcok.

Az arab, pakisztáni és csecsen foglyok lázadása vasárnap tört ki. Becsempészett fegyverekkel kezdték a harcot, majd hatalmukba kerítették az erőd fegyver- és lőszerraktárát. Több százan vesztették életüket a harcban mindkét oldalon. Az Északi Szövetség osztagai amerikai légi támogatást kaptak a kétnapi heves csatározásban.

A fogolylázadás részletei: Bombákkal a fellázadt foglyok ellen

Csecsenföldre készül bin Laden?

A szeptember 11-i Amerika-ellenes terrormerényletek megszervezésével gyanúsított Oszama bin Laden elhagyta Afganisztánt, és Csecsenföldre készül - jelentette kedden, pakisztáni katonai körökből származó értesülésre hivatkozva az ITAR-TASZSZ. E jelentés szerint az al-Kaida vezetője az utóbbi napokig az Afganisztán északkeleti részén fekvő Kunduzban rejtőzködött, de november 23-24-én, amikor a városban bekerített tálibok és külföldi támogatóik már közel álltak a megadáshoz, bin Laden "a felfordulást kihasználva kiszökött a városból, és a közeli üzbég határ felé indult". Ha hinni lehet az idézett forrásoknak, bin Laden most a tádzsik-üzbég határ térségében tartózkodik, és az orosz hírügynökség szerint az a célja, hogy eljusson Csecsenföldre.

Kunduz bevétele: Elesett Kunduz

Tizenkét év után újból orosz csapatok vonulnak Kabul utcáin

Fegyveres orosz egység érkezett Kabulba kedden. Az osztag az orosz katasztrófavédelmi minisztérium alárendeltségébe tartozik, és elvileg az a feladata, hogy tábori kórházat építsen az afgán fővárosban, illetve hogy rendbe hozza, használható állapotúvá tegye az ottani orosz nagykövetség épületét - jelentette a dpa, az orosz egység egyik tagjára hivatkozva. Noha nem a hadsereg alakulatáról van szó, az egység jól el van látva az önvédelemhez szükséges fegyverzettel és védőfelszereléssel.

Tizenkét évvel az utolsó szovjet katona Afganisztánból való kivonulása után nagy feltűnést keltett az afgán fővárosban az orosz fegyveresek újbóli felbukkanása. A német hírügynökség azt írta az Északi Szövetség köreiből származó információ alapján, hogy az oroszok érkezését előzetesen egyeztették a Kabult jelenleg irányító Északi Szövetséggel. Az orosz fegyveresek csapatszállító repülőgépeken érkeztek a Kabulhoz közeli Bagram légitámaszpontra, onnan teherautóval jutottak be a fővárosba.

Béketárgyalások Bonnban

Kedden délelőtt harminc afganisztáni csoportosulás képviselőivel az ENSZ égisze alatt Bonnban Afganisztán politikai jövőjéről tárgyalnak. A tálibok nem képviseltetik magukat a tárgyalásokon. A megbeszéléseket Joschka Fischer német külügyminiszter nyitotta meg, a négy legfontosabb afgán csoport: az Északi Szövetség képviselői, a volt király, Zahir Shah küldöttei, a Ciprus Csoport, mely száműzetésben élő afgán politikusokból, vezetőkből áll, a Pesavár Csoport, a pástú Pir Gailani vezetésével.

hirdetés

N; N;
hirdetés