Külföld

Rakéták és vadászgépek védik az emlékezőket

Az áldozatok emlékére egy percre kialszanak a Broadway fényei

2002. 09. 10., 15:25 | Frissítve: 2002. szeptember 10., kedd 15:41

Öngyilkos merényletektől tart, ezért két ázsiai nagykövetségének bezárásáról döntött az amerikai kormányzat. A szeptember 11-i terrortámadások évfordulójára készülő New Yorkot és Washingtont légvédelmi rakétákkal vették körbe, állítólag csak egy hadgyakorlat részeként. A harcigépekkel is védett New York színházi maratonnal emlékezik az áldozatokra.

Rakétákat telepítettek New York és Washington körzetébe a terrortámadások évfordulójára, a városok felett folyamatosan harcigépek járőröznek - jelentette a BBC. A Pentagon közlése szerint Washington környékére a "Tiszta égbolt 2" hadgyakorlat keretében telepítettek légvédelmi kilövőállásokat, azok nincsenek éles rakétákkal felszerelve. A BBC értesülései szerint azonban a rakétákat veszély esetén bármikor élesíteni tudják.

Öngyilkos merényletektől tartanak

Az FBI a bankok és a tömegközlekedés fokozott védelmére szólította fel a rendőrséget. Titkosszolgálati információk szerint támadások, akár öngyilkos merényletek is fenyegetik a külföldön tartózkodó amerikai állampolgárokat és az amerikai intézményeket. "Megbízható jelzéseket kaptunk néhány terroristacsoport támadási terveiről" - áll az FBI közleményében.

Bezárt nagykövetségek

Alátámasztja az értesüléseket, hogy a lehallgatók az utóbbi napokban a terroristák aktívabb kommunikációjáról számoltak be. Ezt általában egy készülő támadás biztos jeleként szokták értékelni - mondták el terrorizmusszakértők a BBC-nek. A fenyegetések miatt az Egyesült Államok ideiglenesen bezáratta két közép-ázsiai nagykövetségét két többségében muzulmán lakosságú országban, Malajziában és Indonéziában.

Színházi maratonnal emlékeznek

"A gyász mellett ma este az élőket, országunk karakterét és népünk kreativitását ünnepeljük" - mondta George Bush a szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak tiszteletére tartott hétfő esti koncerten New Yorkban. A város háromnapos színházi maratonnal emlékezik az egy évvel ezelőtti terrortámadásokra. A fesztiválon többek között Sarah Jessica Parker, Calista Flockhart, Placido Domingo és Aretha Franklin is fellép.

A műsorok bevételét a terrortámadásokban érintett gyermekeket támogató alapítvány számára ajánlották fel. New York színházi negyede, a Broadway megosztott az évfordulóval kapcsolatban. Kilenc produkció vezetői gondolták úgy, hogy szeptember 11-én is megtartják előadásukat, tizenhárom musical esetében lemondták a szerdai előadást. Szerdán este mindegyik színház fényeit lekapcsolják egy percre - hagyományosan így tisztelegnek egy Broadway-sztár halála esetén.

hirdetés

N; N;
hirdetés