Külföld

Lakóépületeket támadna az al-Kaida

Amerikában pártállástól függetlenül rettegnek

2002. május 21., kedd 11:39

Magas lakóépületek felrobbantását tervezi az al-Kaida - jelentették be Washingtonban titkosszolgálati információkra hivatkozva. Az FBI szerint elkerülhetetlenek a terrortámadások, ebben mind a republikánus, mind a demokrata szakértők egyetértenek.

Magas lakóépületek felrobbantását tervezi az al-Kaida - értesült az amerikai nemzetbiztonsági szolgálat titkosszolgálati forrásokból. Az információt különböző forrásokból, közöttük úgynevezett fecsegőktől, beépített informátoroktól szerezték a szakszolgálatok. Az al-Kaida fenyegetése nyomán az FBI fokozott figyelemre szólította a lakóházak tulajdonosait és gondnokait.

Nincs riadó

Riadót azonban nem rendelt el a belföldi biztonságért felelő FBI, mivel az információt nem erősítették meg, illetve az nem jelölte meg a várható támadás helyét és idejét - írja a CNN. Az al-Kaida tervei szerint lakásokat bérelnének magas lakóépületekben, amiket robbanószerkezetekkel megpakolva az egész épületet romba döntenék - nyilatkozta az FBI egy tisztviselője a CNN-nek.

Szinte biztos az újabb támadás

Tudomásom szerint a terv azonban még nem jutott túl a tervezés szakaszán - mondta el a nyilatkozó tisztviselő. Az újabb támadás lehetőségének felmerülése előtt Robert Mueller, az FBI igazgatója a terrortámadások elkerülhetetlenségéről beszélt a kerületi ügyészek országos konferenciáján Washingtonban. Képtelenek vagyunk megakadályozni egy újabb terrortámadást, ez olyan valami, amivel együtt kell élnünk - mondta Mueller.

Mueller szerint elkerülhetetlen, hogy éveken belül öngyilkos merényletek történjenek az Egyesült Államok területén. Csaknem teljes bizonyossággal állíthatjuk, hogy az elkövetkező három-öt évben újabb terroristatámadásokat kövessenek el amerikai területen - nyilatkozta Bob Graham, a szenátus nemzetbiztonsági bizottságának demokrata elnöke is.

Visszaélések a bevándorlási hivatalnál

Semmi biztosat nem tudunk állítani a támadás helyéről, módjáról és idejéről, azonban alapos okunk van azt hinni, hogy újabb támadás éri az Egyesült Államokat - csatlakozott a bizottság elnökéhez Richard Shelby, a republikánusok delegáltja. A jövőbeni támadásokról szóló figyelmeztetésekkel egyidejűleg az igazságügyi minisztérium elítélte a bevándorllási hivatal diákvízum-kiadási gyakorlatát, mondván a rendszerben számos visszaélésre bukkantak. A bevándorlási hivatal hat hónappal a szeptember 11-i terrortámadások után megadta a diákvízumot két, az akcióban részt vett gépeltérítőnek.

hirdetés

N; N;
hirdetés