Külföld

Bombákkal a fellázadt foglyok ellen

2001. 11. 27., 06:36 | Frissítve: 2001. november 27., kedd 15:28

Amerikai harci gépek keddre virradóra több hullámban támadták a Kaladzsangi erődöt, ahol több száz külföldi hadifogoly sáncolta el magát. Egy svéd operatőrt megöltek az észak-afganisztáni Talokan városban.

A Mazari-Sariftól 15 kilométerre nyugatra lévő erődben közel 600 a tálibokat támogató külföldi - többségükben pakisztáni - hadifoglyot őriztek Dosztum tábornok emberei. A foglyok vasárnap lefegyvereztek húsz őrt, majd a többi őrrel tűzharcba keveredve megpróbáltak kitörni a 20 méter magas agyagfallal körülvett, XIX. századi erődből. Egyes források szerint több százan haltak meg a kitörési kísérletben, illetve az azt követő amerikai légicsapásban.

A fogolylázadásról bővebben

A fellázadt foglyok visszahúzódtak a belső várba, megkaparintották az erőd raktárát, így gránátokhoz, gépfegyverekhez és lőszerhez jutottak. A kedd hajnali támadásban az amerikai AC130-as gépeknek feltehetően sikerült szétbombázni a lőszerraktárat.A svéd TV4 munkatársa, a 42 éves Ulf Strömberg életét vesztette hétfőn este az észak-afganisztáni Talokan városban: rablók támadták meg szállásán, és megölték.

hirdetés

N; N;
hirdetés