Külföld

Támadnak a hamburgerek

2002. 09. 04., 12:36 | Frissítve: 2002. szeptember 04., szerda 13:38

Alig kilencszáz ellenőr jut 56 ezer étterem ételkészletének ellenőrzésére - derült ki Tommy Tompson amerikai egészségügyi miniszter nyilatkozatából. A miniszter szerint a felkészületlenség oka a dohánylobbi, mely bosszúból a szigorú szabályozás miatt nem engedte növelni a dohánytermékek mellett az élelmiszerek ellenőrzéséért is felelős kormányszerv költségvetését.

Bár az előző évhez képest több élelmiszer-ellenőrt alkalmaz az amerikai egészségügyi minisztérium, Tommy Tompson miniszter szerint továbbra is komoly a terrortámadás veszélye, és ez komoly problémákat okozhat" - nyilatkozta az AP-nek.

125 ellenőr 56 ezer helyre

Az ellenőrzőrendszerben már a szeptember 11-i terrortámadások előtt is "hatalmas lyukak tátongtak", az 56 ezer étterem és termelő vizsgálatát az Élelmiszer- és Gyógyszeripari Hivatal (FDA) 125 ellenőrének kellett volna elvégeznie. A tányérokra kerülő ételek alig egy százalékát ellenőrzik. "Mindig is attól rettegtem, hogy ezen a területen valami tragikus történhet hivatali időm alatt" - mondta Tompson.

A dohánylobbi bosszúja

A probléma oka Tompson szerint az, hogy a kongresszus dohányipari lobbistái nem bocsátották meg az FDA előző vezetőjének, David Kesslernek a dohánytermékekre vonatkozó szigorú szabályozás életbeléptetését, ezért megtagadták a szervezet költségvetésének növelését. Szeptember 11. után azonban növelték a támogatást, így az FDA 750 új ellenőrt vehetett fel.

A minisztérium emellett egymilliárd dolláros gyorssegélyalapot is létrehozott, melyet veszély esetén azonnal kiutalhatnak a fenyegetett tagállamoknak. "Hála a jobbításoknak, az illetékesek azonnal reagálhatnak a fenyegetésre, legyen az akár terror-, akár vírustámadás" - mondta Tompson, aki keddi interjújában lemondási szándékáról is beszámolt. "Az elnök azonban megkért, hogy maradjak" - tette hozzá a miniszter.

hirdetés

N; N;
hirdetés