Külföld

Bin Laden aranya

2002. 09. 03., 12:54 | Frissítve: 2002. szeptember 03., kedd 14:50

Kábítószer-kereskedelemből származhat az al-Kaida aranya, melyet most Pakisztánból Szudánba csempésztek. Az aranyat Iránon és az Egyesült Arab Emírségeken keresztül, egy orosz fegyverkereskedő gépein szállították Afrikába. Iránban feltehetően a titkosszolgálatok is támogatták a terroristák tevékenységét, az ország Afganisztánnal határos részén szállodákban és vendégházakban szállásolják el bin Laden harcosait.

Nagy mennyiségű aranyat csempésztek Pakisztánból Iránon és az Egyesült Arab Emirátusokon keresztül Szudánba az al-Kaida és a tálibok pénzügyeiért felelős személyek - írja a Washington Post európai, pakisztáni és amerikai nyomozókra hivatkozva. A nyomozók nem rendelkeznek pontos információval a csempészett arany mennyiségéről, bin Laden vagyonát 30 millió dollárra becslik.

Drog és fegyverek

A napilap értesülései szerint a terroristák és a tálibok kábítószer eladásokból származó bevételüket csempészték ki Pakisztánból. Egy, a tálibok pénzügyeit ismerő pakisztáni üzletember szerint az aranyszállítmány azután indult útnak Karacsi kikötőjéből, hogy a tálibok nagy mennyiségű heroint és ópiumot adtak el közép-ázsiai drogkereskedőknek. "Ez új bevétel, nem korábban elraktározott pénz, a régi drogkereskedő hálózatuk még mindig üzemel" - nyilatkozta az üzletember a Postnak.

A bevételt Karacsiból Iránon, illetve az Egyesült Arab Emírségeken keresztül csempészték Szudánba. Az afrikai ország 1991-96 között Oszama bin Laden támaszpontja volt. A szudáni kormány nem rendelkezik információkkal az aranyszállítmányról - mondta el a lapnak az ország washingtoni nagykövete. "Nem engedjük, hogy tudtunkkal ilyesmi történjen, Szudánt aggasztja a terrorizmus, szeptember 11-e óta készültségben vagyunk" - mondta. Az amerikai titkosszolgálatok szerint azonban bin Ladennek még mindig működnek vállalkozásai az országban.

Az iráni titkosszolgálat támogatja a terroristákat

"Bár a székhelyét Afganisztánba helyezte át, soha nem hagyta el teljes egészében Szudánt" - mondta egy vezető európai titkosszolgálati munkatárs bin Ladenről a lapnak. Egyes jelek szerint a csempészet megszervezésében aktív szerepet játszottak az iráni titkosszolgálatok is. Irán szerepe a fegyvercsempészetben arra utal, hogy a keményvonalas főpapokat támogató titkosszolgálatok támogatást és védelmet nyújtanak az al-Kaida terroristáinak - írja a Post európai és amerikai titkosszolgálati szakértőkre hivatkozva.

"Irán nem egységes, számos egymással is rivalizáló csoport irányítja, ezek némelyike úgy tűnik, közvetlen támogatást nyújt az aranycsempészetben. Ez nem jelenti azt, hogy a kormányzat döntése lenne a terroristák támogatása, titkosszolgálataik tevékenységeit azonban nem tudják ellenőrizni" - nyilatkozta egy amerikai titkosszolgálati tisztviselő. Egyes arab titkosszolgálati jelentések szerint az ország Afganisztánnal határos városaiban hotelekben és vendégházakban szállásolják el bin Laden terroristáit.

Orosz fegyverkerekedő adta a repülőket

A repülőgépeket, amelyeken az aranyat Iránból és az Emírségekből Szudánba szállították, az európai titkosszolgálatok szerint Viktor But orosz fegyverkereskedőtől bérelték. Butot az amerikaiak a világ legnagyobb fegyverkereskedőjének tartják, aki a táliboknak is szállított fegyvert afganisztáni uralmuk idején. Bár a férfi ellen nemzetközi letartóztatási parancsot bocsátottak ki februárban, továbbra is zavartalanul él Moszkvában.

hirdetés

N; N;
hirdetés