Külföld

Heroinhiány a bukaresti piacon

Több mint kétszáz drogfüggő kért segítséget

2001. 10. 16., 15:04 | Frissítve: 2001. október 16., kedd 15:39

A bukaresti drogpiacon kialakult hiány miatt az utóbbi időben több mint kétszáz drogfogyasztó kért orvosi segítséget. A Bukarestben piacra dobott heroin Törökországon keresztül érkezett az országba: a feldolgozólaboratóriumok Afganisztánban és Pakisztánban működtek. A hatóságok az európai uniós vízumfeloldás és a nemzetközi helyzet miatt a határ őrizetén is szigorítottak.

Több mint kétszáz heroinfogyasztó jelentkezett az elmúlt két napban a bukaresti "Alexandru Obregia" toxikológia klinikára, közülük sokan azonnali orvosi ellátásban részesültek, mivel rajtuk már jelentkeztek a heroinelvonás súlyosabb tünetei.

Duplájára nőtt a heroin ára

A többnyire fiatal drogfüggők azért jelentkeznek elvonókúrára, mert a bukaresti piacon hiánycikk lett a heroin. Egy adag heroin, 0,06 gramm ára 150-300 ezer lej között mozgott (1500-3000 forint), hozzájutni viszont csak kétszeres áron lehetett az utóbbi időben.

A szakértők szerint a hiány azért jelentkezett, mert az Iránban, Pakisztánban és Afganisztánban lévő nagyobb feldolgozólaboratóriumok nem tudnak megfelelően dolgozni az utóbbi időben. A nemzetközi helyzetre való tekintettel és az EU-vízummentesség megadása tükrében a román hatóságok szigorítottak a vámvizsgálaton, így a küldemények egyre nehezebben jutnak be az országba. A bukaresti rendőrség is bekeményített: több dílert is letartóztattak az elmúlt héten.

A metadonos kezelés félmegoldás

A heroinfüggők - az orvosi szakértők szerint - nem tudják mással pótolni drogjukat, mivel egyik sem megfelelően erős. Az orvosok metadonos kezelést alkalmaznak a leszoktatás során: a heroin helyett adagolt metadon mennyiségét folyamatosan csökkentik addig, amíg teljes egészében meg nem vonják azt. A bukaresti klinikán az orvosok nem kedvelik ezt a kezelési módszert, mert a kúrára jelentkező páciensek legnagyobb része visszautasítja a dózis csökkentését, és visszatér a heroin adagolásához.

hirdetés

N; N;
hirdetés