Külföld

Bin Laden még mindig Tora Boránál van?

Az al-Kaida harcosai Pakisztán felé menekülnek

2001. 12. 17., 15:28 | Frissítve: 2001. december 17., hétfő 18:03

Oszama bin Laden Tora Boránál van, állítják fogságba esett al-Kaida-harcosok. Az öt arab származású terrorista szerint bin Laden szombaton még a térségben tartózkodott. Korábban a Keleti Szövetség parancsnokai azt jelentették, hogy az al-Kaida harcosai a hegyeken át Pakisztánba tartanak - jelentésüket független források nem erősítették meg.

Még mindig Tora Bora térségében van Oszama bin Laden - jelentette a CNN fogságba esett al-Kaida-harcosokra hivatkozva. Vezető amerikai tisztviselők a tévétársaság kérdésére elismerték, nincs biztos információjuk bin Laden hollétéről. Colin Powel amerikai külügyminiszter vasárnapi nyilatkozata szerint az a legvalószínűbb, hogy bin Laden még mindig Afganisztánban van, de elismerte, hogy "nem veheti semmibe annak lehetőségét, hogy már elmenekült".

A háború addig tart, amíg el nem fogják a két vezetőt

Condoleeza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó a CNN-nek nyilatkozva kifejtette: szűkül az a terület, ahol Oszama bin Laden elrejtőzhet. Az amerikai harcigépek hétfőn a tálibellenes erők győzelmi jelentései ellenére folytatták a terület bombázását. Helyszíni tudósítók hat robbanásról számoltak be a pakisztáni határ közeléből.

A Keleti Szövetség egyik parancsnoka szerint vasárnapi győzelmük Tora Boránál gyakorlatilag véget vetett a háborúnak. Erre reagálva Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter a bagrami légibázison tett látogatása során kijelentette: a háború addig nem ér véget, míg igazságszolgáltatás elé nem állítják Omár mollát és bin Ladent.

'Várj egy percet, ennek nincs lába!'

Mindeközben szaúdi illetékesek bejelentették, azon a videofelvételen, amin Oszama bin Laden a terrortámadásokról beszél, egyik beszélgetőpartnere nem az amerikaiak által azonosított Ali Sayeed al-Ghamdy teológiaprofesszor, hanem Khaled al-Harbi, bin Laden veterántársa a szovjetek elleni háborúból. A szaúdiakat az vezette nyomra, hogy al-Harbi a szovjetek elleni háború során elvesztette a lábát. Ez szúrt szemet a felvételt megnéző tisztviselőknek.

"Várj egy percet, ennek nincs lába!" - mondta a film megtekintése során az egyik tisztviselő. Ezután kezdtek nyomozásba a szaúdi hatóságok a felvételen látható férfi identitását kutatva. Véleményük szerint a félreértést az okozhatta, hogy a felvétel során hárman voltak a szobában, de csak ketten beszélnek.

hirdetés

N; N;
hirdetés