Külföld

Bush: megtámadhatjuk Irakot

2002. január 24., csütörtök 08:25

Lehetséges, hogy az Egyesült Államok katonai akciót szervez Irak ellen a terrorizmusellenes harc jegyében, de a kormány nem siet dönteni erről - mondta szerdán este George Bush amerikai elnök az NBC televíziónak adott nyilatkozatában.

"Irak továbbra is a látómezőnkben marad" - jelentette ki George Bush az amerikai elnök, miután kijelentette: lehetséges, hogy az Egyesült Államok katonai akciót szervez Irak ellen a terrorizmusellenes harc jegyében. Ezt az elnök azzal indokolta, hogy Bagdad nem hajlandó beengedi Irakba az ENSZ fegyverzetellenőreit, akik megállapíthatnák, gyárt-e, tárol-e tömegpusztító fegyvereket az ázsiai arab ország.

Hetek óta találgatják világszerte, melyik ország lehet az Egyesült Államok terrorizmusellenes háborújának következő célpontja, s Irak neve az elsők között szerepel. Szaddám Huszein iraki elnök kijelentette a minap, hogy számol az amerikai támadással, és "fel van rá készülve".

Egyébként pár nappal ezelőtt látott a sajtóban napvilágot az az értesülés, miszerint Irak új fegyverkezési programba kezdett, amely vegyi, biológiai és nukleáris területre is kiterjed.

hirdetés

N; N;
hirdetés