Külföld

Irak felkészült a háborúra

Nem engedik vissza az ENSZ fegyverellenőreit

2001. december 04., kedd 07:35

Irak felkészült egy esetleges ellene irányuló háborúra, egyúttal visszutasítja azt az amerikai követelést, hogy engedje vissza az ország területére az ENSZ fegyverellenőreit. Ezt Tárik Aziz iraki kormányfőhelyettes közölte egy hétfői holland televíziós interjúban. Aziz kijelentette: készülnek országuk megvédésére, ez kötelességük.

Miért engedjünk be kémeket, akik támaszpontjainkat és legitim katonai tevékenységünket fürkésznék? Csak hogy örömet szerezzünk Bush úrnak és az amerikai kormánynak? A válaszunk: nem - mondta Aziz a nemzetközi fegyverellenőrök kérdése kapcsán.

Az iraki miniszterelnök helyettese azt mondta, hogy azok a vegyi fegyverek, amelyekkel Irak egykor rendelkezett, megsemmisültek az 1991-es öbölháború alatt, és országa nem állít elő újabbakat. Szerinte Iraknak nem érdeke ilyen fegyverek gyártása, és a fegyver-előállítási tapasztalatokat most polgári célokra használják fel az atomenergiaipar, a vegyipar és a biológia terén.

Arra a kérdésre, hogy Irak bevetne-e újra a jövőben Scud rakétákat, amelyekkel az öbölháború idején támadta Izraelt, Aziz azt válaszolta, hogy Iraknak nincsenek már rakétái, és ezért nem ismétlődhetnek meg az akkori nagy hatótávolságú csapásmérések. George Bush amerikai elnök a közelmúltban burkoltan megfenyegette Irakot arra az esetre, ha nem engedi vissza a tömegpusztító fegyverek meglétét ellenőrző nemzetközi megfigyelőket az országba.

hirdetés

N; N;
hirdetés