Külföld

Nemzethalál, USA

2002. 01. 17., 08:46 | Frissítve: 2002. január 17., csütörtök 14:36

"Az Egyesült Államokban az elvetetett negyvenmillió gyermek helyére negyvenmillió mexikói és ázsiai lépett az utóbbi huszonöt évben."

A nemzethalál kifejezést először 1979-ban hallottam Csurka Istvántól, ominózus, sötét, mindenkinél-jobban-tudó - hogy mi elveszünk, hogy mi megszűnünk, erdélyi testvéreink, véreink - mert nem szaporodunk, aki meg szaporodik, az vagy román vagy cigány - búsdüledékeiden halálos huhogás, magyarságtudat.

Mi is a nemzethalál a Római Birodalom bukásához képest? Nagy Sándor birodalmához és a hellén kultúrához képest? Mi is a nemzet? Egy nemzetállam? Egy kultúra?
Meg is maradt bennem a szó, az érzés, és nem is értettem, hogy egy ilyen tökéletes szó, mint "nemzethalál" miért nem foglalhatja el méltó helyét az intellektuális világnyelv szótárában, a schadenfreude, a weltschmertz és az ennui között?

Eddig valahogy nem sikerült a hálátlan nemzethalált a világ köznyelvébe erőltetni - talán mert kicsiben gondolkozunk, talán mert amit Csurka István otthon leírt, az idegenben szerencsére ismeretlen. Mi is a nemzethalál a Római Birodalom bukásához képest? Nagy Sándor birodalmához és a hellén kultúrához képest? Mi is a nemzet? Egy nemzetállam? Egy kultúra?

De hirtelen itt a segítség! Pat Buchanan új könyve, A Nyugat Halála. Nem a megszokott optimista amerikai hang, nem pragmatikus angol - magát józannak tituláló, csak-a-tények sorolója. Buchanan, a Republikánus párt jobb-közép, erősen vallásos szárnyának alakja. Már jó húsz éve a határok lezárását követeli, politikájának középpontjában a bevándorlás csökkentése és ellenőrzése áll, és természetesen ellenzi a globalizációt, úgy ahogy van.

Buchanan új könyvében nem kevesebbet állít, mint hogy huszonöt év múlva - mi, amerikaiak - harmadik világbeli társadalom leszünk. Az európai fehérek kisebbségben, a spanyol ajkúak és az egyéb nem európai bevándorlók erős többségben - gazdaságilag és politikailag egyaránt. A tények: huszonötmillió dél- és közép-amerikai vándorolt be az Államokba az utóbbi húsz-harminc évben, az asszimiláció igénye nélkül. Egy új nemzet a nemzetben - tizenegymillió illegális elem. A mexikói bevándorlók természetesen nem tekintik érvényesnek az országhatárokat, egyre erőteljesebb a "revizionista" hangulat, a "reconquista" (Kalifornia, Texas és Új-Mexikó visszacsatolása Mexikóhoz).

Buchanan egyszerűen a Halott Ember sétál (Dead man walking) címet adta könyve Európával foglalkozó fejezetének.
Buchanan természetesen kiterjeszti az amerikai fehér (angolszász) nemzethalál vízióját jó Európánkra is, ahol a leggyorsabban növekvő népréteg az utóbbi években bevándorolt muzulmán kisebbség, amely asszimiláció helyett hosszú távon saját kultúráját akarja megőrizni, sőt - így a szerző - az anyaországokra kényszeríteni. A futólépésben haldokló európai nemzetek: Svédország, Németország, Olaszország és természetesen Oroszország, amely Buchanan szerint két évtized alatt elveszíti Szibériát és a keleti országrészeket egy kínai konfliktusban, míg a déli országrészt a mindent felzabáló muzulmán világ szakítja el.

Ennui - a Nyugat élni akarása megszűnt, hitetlenek lettünk, kiégett társadalmak, rongy emberek. A jövőben való bizakodást, a reménykedést felváltotta az általános unalom - kultúránkat már megteremtettük, de nem fejlesztjük tovább, évszázadok óta csak újra és újra írjuk, elemezzük. Ezt tanúsítják a születési számok: az európai szaporulat 0,5-1,2, míg az éhező Angolában 6,7 gyermek jut egyetlen anyára.

"Az Egyesült Államokban az elvetetett negyvenmillió gyermek helyére negyvenmillió mexikói és ázsiai lépett az utóbbi huszonöt évben", ahogyan Nyugat-Európában is az észak-afrikai, jórészt muzulmán lakosság foglalta el a "megüresedett helyeket". Buchanan egyszerűen a Halott Ember sétál (Dead man walking) címet adta könyve Európával foglalkozó fejezetének.

De mitől is félünk? Szétesünk, mint a Szovjetunió, Jugoszlávia vagy a brit birodalom? A világi hatalom megszűnik, és felváltja egy vad, sötét korszak? A fundamentalizmus korszaka? Hogy a harmadik világ lesz egy új, meghatározó kultúra hordozója?

Buchanan, a nyugati kultúrát és társadalmi modellt, a demokráciát félti. A harmadik világ a republikánus politikus számára nyomorúságot, gazdasági és politikai csődöt jelent. És mégis, az életerő, a mozgás, a remény ma már a harmadik világban van. A nemzeti politika, mint olyan, kevéssé ismert, inkább a vallási, a nyelvi és a törzsi tradíciók a meghatározó mozgatók. És az ő álmuk, a harmadik világbelieké, még erősen él. És hogy mi miért élünk, azt sokszor nehéz kitalálni.

hirdetés

N; N;
hirdetés