Külföld

India pakisztáni állásokat lőtt Kasmírban

Az Egyesült Államok külügyminisztere Pakisztánban tárgyal a katonai együttműködésről

2001. 10. 15., 22:48 | Frissítve: 2001. október 15., hétfő 23:03

Míg Powell amerikai külügyminiszter Pakisztánban a katonai együttműködésről tárgyalt, tíz hónap fegyvernyugvás után az indiai hadsereg katonái pakisztáni őrhelyeket támadtak Kasmírban. Az Egyesült Államok szerint a konfliktus veszélyeztetheti az Afganisztán elleni támadások sikerét.

Az indiai hadsereg katonái- tíz hónapnyi fegyvernyugvás után- újra pakisztáni őrhelyeket támadtak Kasmírban- adta hírül a BBC. Pakisztáni hivatalos források szerint egy asszony meghalt, huszonöten pedig megsebesültek támadásban. Az indiaiak tizenegy pakisztáni őrhelyet semmisítettek meg. Az áldozatokról szóló híreket független forrásból még nem erősítették meg.

Az egymilliárdos, így akár szuperhatalomnak nevezhető -atommal fölszerelt -India gyakorlatilag évtizedek óta csöndes háborúban áll Pakisztánnal. A muszlimok által lakott, de Indiához tartozó Kasmír a világ egyik legveszélyesebb övezete. A (hindu) kormánykatonák és a Pakisztán által támogatott (muszlim) gerillák összecsapásai és a terrorakciók mindennaposak.

Bővebben:Terrorellenes csapás vagy Kelet-Nyugat rangadó?

Powell katonai együttműködésről tárgyal Pakisztánban

Az indiai agresszió előtt alig néhány órával érkezett Pakisztánba Colin Powell amerikai külügyminiszter. Powell kijelentette, hogy az Egyesült Államok kész hosszú távon bővíteni katonai együttműködését Pakisztánnal. A kíséretében lévő újságíróknak még útközben, a repülőgépen adott nyilatkozatában elmondta, hogy Pervez Musarraf pakisztáni elnökkel kész megvitatni a katonai együttműködés minden vetületét, a fegyvereladásoktól kezdve, a tisztképzésen át a cserelátogatásokig, de a haditechnológiák átadására vonatkozó amerikai tiltások egy része továbbra is életben marad.

Az amerikaiak tartanak a kasmíri konfliktustól

Powell elmondta: Washington nyomást kíván gyakorolni Indiára és Pakisztánra, hogy folytassák a párbeszédet kasmíri konfliktus rendezéséről, mivel szeretné elkerülni, hogy a megosztott himalájai tartomány miatti feszültség veszélybe sodorja az afganisztáni terrorizmusellenes hadjárat sikerét. "Azt gondoljuk, hogy nagyon, nagyon fontos lenne, hogy a felek fenntartsák a tűzszüneti vonalat, önuralmat tanúsítsanak, és elkerüljenek minden provokációt, amely összecsapáshoz vezethet".

hirdetés

N; N;
hirdetés