Külföld

Lezuhant egy amerikai kémrepülőgép

Hárommillió dollárt gyűjtöttek a túszok kiszabadítására

2002. 03. 31., 14:14 | Frissítve: 2002. március 31., vasárnap 14:19

Lezuhant egy amerikai kémrepülőgép a Fülöp-szigeteken. A gép az Abbu Szajjef ellen harcoló, az amerikai hadsereg segítségét élvező kormánycsapatoknak gyűjtött adatokat. Amerikában hárommillió dollárt gyűjtöttek össze két túsz kiszabadítására.

Lezuhant egy amerikai kémrepülőgép a Fülöp-szigeteken vasárnap. Az embernélküli gép az ország déli része felett végzett felderítő repülést, ahol a hadsereg az amerikai csapatok segítségével harcolnak az Oszama bin-Ladennel szövetséges muzulmán lázadók ellen. A gép a tengerbe zuhant - nyilatkozta Noel Detyato kapitány, a fülöp-szigeteki hadsereg szóvivője.

Kontrolálatlan pörgés

A gép rutinbevetésen volt, amikor egyelőre ismeretlen okokból lezuhant - mondta a szóvivő. Szemtanúk szerint a gép kontrolálatlanul repült lezuhanása előtt. Pörögni láttam a gépet, úgy nézett ki, mintha fel akarna szállni, ám végül lezuhant - nyilatkozta egy helyi lakos. Már folyamatban van az ügy kivizsgálása -nyilatkozta Cynthia Teramae, az amerikai hadsereg őrnagya.

A kémrepülőgépekkel rutinszerű felderítéseket végzünk az amerikai csapatok támogatására - mondta el az őrnagy. Az amerikai csapatok segítséget nyújtanak az Abu Szajjef lázadói ellen folytatott harcban a fülöp-szigeteki kormányhadseregnek. Ennek keretében küldik a robotrepülőket az ország déli része fölé, hogy felderítsék a lázadók búvóhelyeit a dzsungelekben.

Hárommillió a túszokért

Eközben Amerikában hárommillió dollárt gyűjtöttek össze két - az Abu Szajjef által fogva tartott - amerikai túsz kiszabadítására. Martin és Garcia Burnham misszionáriusokat tavaly május óta tartja fogságban a terroristacsoport. A túszok közül korábban egy amerikait és tizennégy fülöp-szigetekit lefejeztek a túszejtők. A fülöp-szigeteki kormány nem hajlandó pénzt, vagy egyéb ellenértéket ajánlani a foglyokért a túszszedőknek.

hirdetés

N; N;
hirdetés