Külföld

Már a halottak között is keresik bin Ladent

Megerősítették a pakisztáni határőrséget

2001. 12. 18., 08:33 | Frissítve: 2001. december 18., kedd 08:39

Amerikai és brit katonák már a halottak között is keresik a kelet-afganisztáni Tora Bora körzet hegyeiben az al-Kaida terrorszervezet vezetőit, köztük Oszama bin Ladent. Meglehet, fáradozásuk eredménytelen lesz, mivel nem biztos, hogy sikerült megakadályozni bin Laden átjutását Pakisztánba.

Barlangról barlangra járnak az üreges hegyekben, hogy ellenőrizzék, kik haltak meg az erődített barlangrendszerben az utóbbi napok amerikai bombázásaitól, s hogy nincs-e a halottak között valamelyik al-Kaida-vezető.

Ezt a brit BBC televízió jelentette hétfőn, a térség lakosaitól kapott tájékoztatás alapján. Hozzátette, hogy az amerikai és brit katonák meg a kelet-afganisztáni pastu törzsi harcosok egyaránt azt tekintik most legfontosabb katonai feladatuknak, hogy elvágják a Pakisztán felé menekülés útját a megmaradt al-Kaida-harcosok előtt.

Átjuthatott Pakisztánba

Mégsem veszik biztosra, hogy sikerült megakadályozni bin Laden átjutását. Már Pakisztánra is kiterjesztették ugyanis a kutatást az arab milliomos, az Egyesült Államok ellen elkövetett szeptember 11-i terrormerényletek fő gyanúsítottja után - jelentette hétfőn az amerikai ABC televízió.

Megerősítették a határt

A tévéjelentés szerint amerikai különleges egységek négyezer pakisztáni katonával közösen őrzik az afgán-pakisztáni határt, és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) "kihallgató-szakembereket" küldött pakisztáni fogolytáborokba, hogy letartóztatott al-Kaida-harcosokból és tálib katonákból kiszedjék, mit tudnak bin Laden és a tálib vezetők hollétéről.

hirdetés

N; N;
hirdetés