Külföld

Katonai törvényszék elé állítanák bin Ladent

A britek feltételesen adnák ki a tálib vezetőt

2001. 12. 10., 10:19 | Frissítve: 2001. december 12., szerda 09:19

Az amerikai alelnök, Dick Cheney szerint országa katonai törvényszék elé kívánja állítani Oszama bin Ladent és társait. Az alelnök reméli, hogy bárki is fogja el őket, átadja az amerikai hatóságoknak. A britek kijelentették, hogy elleneznék bin Laden és társai esetleges kivégzését.

Az amerikai alelnök, Dick Cheney szerint országa az újonnan engedélyezett katonai törvényszék elé kívánja állítani Oszama bin Ladent és Mohammad Omar mollához hasonló társait - feltéve, hogy élve fogják el őket. Az alelnök ismertette: bárki is elfogja bin Ladent vagy az al-Kaida magas rangú társait, elvárják, hogy átadják az amerikai hatóságoknak.

Miattuk létezik katonai törvényszék

"Ők azok az emberek, akikért felállítottuk a katonai törvényszéket" - utalt Cheney azokra a katonai bíróságokra, melyek felállítását, a vélt terroristák pereinek lefolytatására, maga George Bush elnök engedélyezte.

Halálbüntetés miatt nem adnák ki

Az amerikai várakozásokank a leghűbb szövetséges britek tehetnek keresztbe. A hétvégén ugyanis Geoff Hoon brit védelmi miniszter kijelentette: ha ők fognák el Oszama bin Ladent vagy egyéb magas rangú tisztségviselőt, csak azután adnák őket át Amerikának, ha azok megígérnék, nem szabnak ki rájuk halálbüntetést.

Az Amerikai Egyesült Államok harminchét államában, illetve szövetségi vagy katonai bíróságon halálbüntetést is kiszabhatnak. Az európai országokban - Törökországot kivéve, ahol a politikai foglyok kivégezhetők - eltörölték a halálbüntetést. Több európai ország emiatt nem ad ki Amerikának több, terrorista tevékenységgel gyanúsított személyt.

hirdetés

N; N;
hirdetés