Külföld

Ismét lépfenét találtak a Kongresszusban

2001. 10. 25., 07:31 | Frissítve: 2001. október 25., csütörtök 18:35

A Kongresszus épületében szerda éjjel már az ötödik helyen fedezték fel a lépfene kórokozóját. Eközben kiderült, hogy a New York Post című lapnál újabb alkalmazottat fertőzött meg az antrax.Az amerikai kormány tizenkétmillió ember számára elegendő antibiotikumot akar felhalmozni.

Az ötödik helyen találtak lépfene-kórokozókat a Kongresszus épületében - adta hírül a BBC. Dan Nichols, a rendőrség szóvivője elmondta, hogy a baktériumokat a szenátusi iroda teherszállító liftjének környékén fedezték fel. A kongresszusi épületek október 17-e óta zárva vannak, azonban egy irodaépületet, a szenátusit újra megnyitották. A sajtóosztály egyik munkatársa kórházi megfigyelés alatt van belélegzéses lépfenefertőzés gyanújával.

Lépfenével fertőzött levelet kapott az amerikai szenátus

Harmincegy új antraxeset Washingtonban

Tovább terjed a lépfene a washingtoni törvényhozásban

Eközben kiderült, hogy a New York Post című bulvárlapnál vélhetően nem egy, hanem két alkalmazott fertőződött meg bőrön át a lépfene kórokozójával. A múlt héten egy asszisztensnő megbetegedését jelentették a lapnál, most pedig a szerkesztőségi postázó egyik alkalmazottján jelentkeztek olyan tünetek, amelyek lépfenefertőzésre utalnak.

A lépfenefertőzés kronológiája

A szerkesztőség antraxport tartalmazó levelet kapott a közelmúltban a New Jersey állambeli Trentonból - ugyanolyan szövegűt, mint amilyet szintén ebből a városból adtak postára az NBC tévéállomásnak, valamint hasonlót ahhoz, amilyen szövegű antraxfertőzött levelet Tom Daschle szenátor hivatalába címeztek Trentonból. A szóban forgó, nyomtatott betűkkel írt - de kézírásos - levelek "halál Amerikára" és "halál Izraelre" kitételt tartalmaztak, valamint Allahot dicsőítették.

Az antrax-levelek

Eddig mintegy 32 esetben fedezték fel az utóbbi hetekben az Egyesült Államokban a lépfenét, és 13 - hét bőrfertőzéses és hat belélegzéses - fertőzést regisztráltak. Az antrax belélegzéses formájában eddig már hárman haltak meg az - egy floridai fotószerkesztő hetekkel ezelőtt, két washingtoni postás pedig hétfőn. További postai alkalmazottakat is kórházban ápolnak belégzéses antraxszal. Eközben a kormányzat képviselői bejelentették: sikerült egy dollár alá szorítani a lépfenegyógyszer árát, így 95 centért juthatnak hozzá a Bayer által gyártott pirulákhoz az amerikaiak.

Árháború a lépfenegyógyszer piacán

hirdetés

N; N;
hirdetés