Külföld

Kubába vinnék az elfogott al-Kaida fegyvereseket

A Pentagon kitart a Guantánamói-öböl mellett

2001. 12. 30., 11:49 | Frissítve: 2001. december 30., vasárnap 12:23

Vezető kubai tisztségviselők bírálták azokat a washingtoni terveket, hogy a foglyul ejtett tálib milicistákat és al-Kaida-fegyvereseket a karibi szigeten lévő amerikai bázison helyezzék el kihallgatásuk idejére. A Guantánamói-öböl területileg Kubához tartozik, azonban amerikai fennhatóság alatt áll.

Az amerikai tervvel kapcsolatban felháborodását fejezte ki Ramón Espinosa, a kubai Forradalmi Fegyveres Erők keleti csoportjának főnöke, mint mondta, "természetesen nem értünk egyet, hiszen ez kubai terület, még ha amerikai megszállás alatt áll is". Espinosa kijelentése azért is figyelmeztető jel lehet Amerika számára, mert az ő csoportjának a fennhatósága alá tartozik a Guantánamói-öböl, ahol az amerikai haditengerészet támaszpontja van. Fidel Castro kubai elnök egyelőre hivatalosan nem reagált az eseményekre.

Kuba hálából engedte át a bázist
Az 1898-as spanyol-amerikai háborúban amerikai tengerészgyalogosok szálltak partra a Guantánamói-öbölben, hogy megsegítsék az európai zsarnokság ellen felkelt kubai testvérnemzetet. Kuba (amely ezután gyakorlatilag amerikai protektorátussá vált) 1903-ban hálából átengedte a bázist az USA-nak. Az 1934-es amerikai-kubai szerződés megerősítette a koncessziót, kimondva, hogy a terület státusán csak kölcsönös megegyezés vagy önkéntes amerikai kivonulás változtathat.

"Újabb amerikai provokáció"

Mindamellett a tábornok kifejezte reményét, hogy a Kuba délkeleti végében lévő amerikai katonai létesítmény fogolytáborrá változtatása nem fogja megbolygatni azt a viszonylagos nyugalmat, amely a bázis mindkét oldalról szigorúan őrzött határán jelenleg honol. "Reméljük, hogy a zóna mindkét oldalán fennmarad a mai nyugalom" - mondta az egyébként szófukar Espinosa, hozzátéve, hogy Havanna "békés eszközökkel" kívánja egy szép napon visszanyerni a térség fölötti ellenőrzést.

A kubai felsőoktatási miniszter szintén bírálta Washington terveit, hogy az afganisztáni hadifoglyokat, az amerikai bázisra szállítsák. "Az amerikaiak újabb hibát követnének el a bitorolt terület használatával" - vélte Vecino Alegret, arra számítva, hogy ez a terv "világszerte elutasításra talál". Juan Escalona főügyész kurtán "újabb amerikai provokációnak" minősítette a tervet.

Havanna elítélte a szeptember 11-i terrormerényleteket, de ellenezte Afganisztán bombázását is, amelyet civilek barbár lemészárlásának nevezett imperialista célok szolgálatában.

A tökéletes bázis

Amerikai szakértők szerint az afganisztáni hadifoglyok guantánamói elhelyezése több szempontból is előnyös a Pentagon számára: a bázis közel van az Egyesült Államokhoz, de nem része területének és roppant elszigetelt. Guantánamón nem kell olyan kínosan számolni az amerikai jog finom árnyalataival, mint a szorosan vett nemzeti területen. A nemzetközi sajtó is nehezebben juthat be a bázisra, amely szigorú ellenőrzés alatt áll: senki sem léphet se be, se ki amerikai engedély nélkül. Végül az afganisztáni foglyok elhelyezése alátámaszthatja a támaszpont fenntartását, amely ma már szinte semmire se jó.

Enyhülni látszott a két ország viszonya
Az Amerikai Egyesült Államok egy hónappal ezelőtt az elmúlt 40 évben először élelmiszert adott el Kubának. A 30 millió dolláros szerződés megkötésére a szigetországon nagy pusztítást végzett Michelle hurrikán végigvonulását követően került sor. A négy évtizede érvényben lévő kereskedelmi embargó az Egyesült Államok Kuba elleni politikájának legerősebb pontja. George W. Bush elnök januárban hivatalba lépett washingtoni kormányzata most először adta jelét a változtatás szándékának kubai politikáját illetően.
hirdetés

N; N;
hirdetés