Külföld

Bush kormánya kész terveket örökölt az al-Kaida ellen

Hiába sejtették, hogy támadást terveznek amerikai célpontok ellen, tehetetlenek voltak

2002. 08. 04., 22:11 | Frissítve: 2002. augusztus 05., hétfő 15:21

Hiába örökölt a Bush-kormányzat kész terveket az al-Kaida visszaszorítására, és hiába alakította át azokat jókora késedelemmel egy, a terrorszervezet felszámolását célzó akciótervvé, ha George W. Bush csak 2001 szeptember 4-én találkozott először a tervekkel. A Time magazin szerint bár számos külföldi nemzetbiztonsági szolgálat tartott egy Amerika elleni támadástól, az amerikai nemzetbiztonság szétesése lehetetlenné tette az akciók megakadályozását.

Nyolc hónapig nem került George W. Bush amerikai elnök elé az al-Kaida visszaszorítását, illetve felszámolását célzó terv, írja a Time vasárnap megjelent száma. Bár Sandy Berger, Clinton nemzetbiztonsági főtanácsadója találkozások sorozatát szervezte meg az ifjabb Bush biztonsági tanácsadóinak csapatával. Berger némi keserűséggel emlékezett arra, milyen kevés segítséget kaptak Clinton hatalomra kerülésekor az idősebb Bush tanácsadóitól.

Külön figyelmeztette Bush főtanácsadóját

Az egyik ilyen találkozón Berger személyesen is megjelent, erre - jelezve az esemény fontosságát - külön figyelmeztette Condoleezza Rice-ot, Bush nemzetbiztonsági főtanácsadóját is. Akkor ugyanis Richard Clarke - a Time jellemzésében egy szürke karrierista - a különböző amerikai titkosszolgálatokkal párhuzamosan együttműködő terrorizmusellenes biztonsági csoport főnöke tartott beszámolót az al-Kaida visszaszorításának tervéről. Bár a Clinton-kormánynak kész tervei voltak, úgy gondolták, helytelen lenne az alig egy hónappal később hatalomra lépő Bush elnökre egy folyamatban lévő háborút hagyni.

Kész terveket kaptak

"A Bush-kormányzat több időt tölt majd a terrorizmus, különösen az al-Kaida elleni háborúval, mint bármi mással" - mondta ekkor Berger Rice-nak. A Time-nak nyilatkozva a Bush kormány egyik hivatalnoka cáfolta, hogy kész terveket kaptak volna a Clinton-kormánytól. Véleménye szerint a beszámoló csak "aktívabb megközelítést" javasolt az új kormányzatnak. Bár Rice nem nyilatkozott a lapnak, szóvivője útján közölte, nem emlékszik olyan találkozóra, amelyen Berger is részt vett volna. A nyilatkozatok ellenére a Clarke által bemutatott demonstráció egyik diája a "Válasz az al-Kaida fenyegetésére: Visszaszorítás" címet viselte.

Megsemmisíteni az al-Kaidát

Egy másik, a jelenlegi kormányban vezető tisztséget betöltő tisztviselő szerint a terv tartalmazta mindazt, amit szeptember 11-e óta tettek. Clarke terve azonban elkeveredett, és legközelebb 2001 áprilisában került a döntéshozók asztalára. Ekkor jelentős átalakításokon ment keresztül, és többé már nem az al-Kaida visszaszorítását, sokkal inkább a terrorszervezet megsemmisítését célozta. Ez sem volt elég azonban, hogy gyors akcióra kerüljön sor.

Nem repült a kémrepülő

Arról például, hogy küldjenek-e robot-kémrepülőgépet Afganisztán fölé megerősítendő az ottani kiképzőtáborokban történtekről szóló beszámolókat, nem született döntés egészen a WTC elleni terrortámadásokig, írja a Time. Hiába került tehát Bush asztalára egy kifejezetten agresszív, támadásokat előkészítő terv, ha addigra már szeptember 4-e volt.

Bár azt a lap is elismeri, hogy egy támadás nem feltétlenül akadályozta volna meg - a kifejezetten elővigyázatos - Mohammed Attát és társait a szeptember 11-i terrorakciók végrehajtásában, azonban áldozatául eshetett volna annak pár ember az al-Kaida felső vezetéséből. Akár olyanok is, akik parancsot adtak a támadásra, vagy pénzt biztosítottak az akciókhoz - írja a Time.

Összeomlott a nemzetbiztonság

Mint ahogy az is igaz, hogy senki nem jelezte előre szeptember 11-ét, vagy azt, hogy mikor és mit fognak támadni a terroristák. Azonban a lap információi szerint 2001 nyarán már számos bennfentes, illetve egy tucatnyi ország rendvédelmi szerve "megőrült az aggodalomtól", hogy az Egyesült Államok ellen egy nagyszabású terrorakció készül. "Ezt azonban nem kerültük el, mert 2001-ben a washingtoni nemzetbiztonsági apparátus képessége a terroristaveszély elhárítására gyakorlatilag összeomlott" - írja a lap.

hirdetés

N; N;
hirdetés