Külföld

A tálibok kiadhatják bin Ladent

Szakértők szerint szorul a hurok Oszama bin Laden körül

2001. 11. 14., 15:57 | Frissítve: 2001. november 14., szerda 19:06

Elfoghatják, vagy akár el is adhatják Oszama bin Ladent az Egyesült Államoknak a tálibok ellen fordult pastu törzsfők. Az egyre növekvő káosz uralta országban már a terroristavezér egykori tálib szövetségesei között is felmerült, elhibázott politika bin Laden támogatása. A Pentagon mindeközben a tálibok ellen fordítható pastu törzsi vezetők kegyeit keresi.

A tálibellenes erők előretörése Afganisztánban növeli az Egyesült Államok esélyét Oszama bin Laden kézre kerítésére, véli az MSNBC szakértőkre hivatkozva. "Nagy az esélye annak, hogy elárulják vagy eladják " - nyilatkozta a Reutersnek Ahmed Rashid afgánszakértő a pakisztáni Lahore városában. Az Egyesült Államok bin Ladenre ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki.

"Óriási a feszültség most délen" - mondta Rashid a Reutersnek. "Az emberek a tálibok ellen fordulnak, és ott vannak azok is, akik átálltak a táliboktól. Tőlük információt lehet szerezni bin Laden hollétéről" - tette hozzá.

A Pentagon nem tudja

Jack Straw brit külügyminiszter elmondta, tudomásuk szerint bin Laden és az al-Kaida vezetői feltehetőleg Kandahár közelében tartózkodnak. A Pentagon tisztviselői elmondták, nem tudják, hol van bin Laden, de amerikai különleges alakulatok Afganisztán déli részén tálib és al-Kaida célpontokat támadnak.

Amerikai katonai tervezők véleménye szerint pillanatnyilag a legcélravezetőbb a tálibokkal elégedetlen pastu vezetők átállítása lenne. Ennek kapcsán a CIA már kísérletet is tett az átállítható személyek, illetve csoportok azonosítására, hogy a Pentagon fegyverekkel szerelhesse fel őket - nyilatkozták tisztviselők az MSNBC-nek.

Már a tálibok sem támogatják

Egy magát megnevezni nem kívánó amerikai tisztviselő az NBC Newsnak elmondta: "Bin Laden esélyei nem jók. Egyre kevesebb helyre bújhat el. Kifogyott a támogatókból. Jelentések szerint Omar molla még mindig kiáll mellette, racionálisabb tálib vezetők kétlik, hogy ez lenne a megfelelő lépés".

hirdetés

N; N;
hirdetés