Külföld

Bin Laden már Pakisztánban lehet

Nem tárgyalnak tovább az al-Kaidával

2001. december 13., csütörtök 11:26

A Christian Science Monitor című bostoni lap internetes kiadásában szerdán megjelent tudósítás szerint Oszama bin Laden terroristavezérnek Afganisztánból sikerült Pakisztánba menekülnie. Közben az afgán törzsfők úgy döntöttek, nem tárgyalnak tovább az al-Kaidával, és hamarosan támadást indítanak bin Laden hívei ellen, akik Tora Bora térségében húzzák meg magukat.

A lap munkatársa egy Abu Dzsafar nevű szaúdi üzletemberrel készített interjút egy afganisztáni faluban. Dzsafar, aki Oszama bin Laden barátjának mondja magát, és állítása szerint ő maga is csak a minap távozott a Tora Bora-i erődítményrendszerből, azt mondja, hogy az al-Kaida vezetője a most a végéhez közeledő muzulmán böjti hónap, a ramadán során kétszer is elhagyta Tora Borát.

Először mintegy három héttel ezelőtt Omar mollát, a tálibok vezetőjét látogatta meg Kandahár környékén, majd mintegy tíz nappal ezelőtt pastu helybéliek segítségével sikerrel átjutott Afganisztánból Pakisztánba.

Dzsafar szerint Oszama bin Laden saját fiát, az addig Paktia tartományban tartózkodó Szalah Udint küldte Tora Borába, hogy ott irányítsa a védekezést. Szalah Udin aztán Tora Borából elküldte Dzsafart, és még pénzt is adott neki, hogy műtétet tudjon elvégeztetni sebesült lábán.

Nem tárgyalnak tovább az al-Kaidával

A télibellenes afgán katonai vezetők közben úgy döntöttek, hogy nem tárgyalnak tovább a Tora Bora körzetében, hegyi barlangokban rejtőző al-Kaida-fegyveresekkel, helyette csapataik megkezdik az átfogó támadást bin Laden hívei ellen - jelentette be csütörtökön Hadzsi Mohammed Zaman, a kelet-afganisztáni törzsek szövetségének katonai vezetője.

Az ostromgyűrűbe zárt - nagyobbrészt nem afgán - fegyvereseknek eredetileg szerda reggelig adtak haladékot az ellenállás beszüntetésére, de azt a határidőt bin Laden hívei nem tartották be. A pakisztáni sajtó korábban azt közölte, hogy az afgán ostromlók és az időközben hozzájuk csatlakozott amerikai különleges egységek egy újabb ultimátumban csütörtökök délig adtak időt az al-Kaida tagjainak, hogy megadják magukat.

Időközben a pakisztáni vezetés mintegy 4 ezer katonát, és harci helikoptereket telepített csütörtökön az afgán-pakisztáni határ közelébe, a Tora Bora körzettel szembe, hogy megakadályozza az al-Kaida harcosainak átszökését.

hirdetés

N; N;
hirdetés