Külföld

Bin Laden ismét üzen

A Pentagon terrorista propagandának tartja a videófelvételt

2001. 12. 27., 10:29 | Frissítve: 2001. december 27., csütörtök 10:39

Az iszlám elleni gyűlölettel vádolta a Nyugatot Oszama Bin Laden a katari Al- Dzsazíra televízióban lejátszott videó felvételen -jelentette a BBC. A Fehér Ház terrorista propagandának minősítette az anyagot. A film az Al-Dzsazíra szerint az utóbbi két hétben készült.

"Az Egyesült Államok elleni terrorizmus dicséretet érdemel, mert válasz az igazságtalanságra. Célja az volt, hogy az USA hagyja abba Izrael támogatását, amely a mi népünket pusztítja - mondta Bin Laden a katari televízió által sugárzott felvételen. A körülbelül háromezer halálos áldozatot követelő öngyilkos merényletet azért követték el, hogy megállítsák Izrael USA általi támogatását-tette hozzá a szaudi származású terroristavezér.

A katari Al-Dzsazíra televízió szerint Bin Laden - aki a felvételen fáradtnak tűnik, katonai öltözéket visel és egy Kalasnyikov géppisztoly látható mellette- azt állítja, hogy felvétel szeptember 11-i események három hónapos "fordulójára" készült.

"Ez semmi más, mint az a fajta terrorista propaganda, amelyet már hallottunk." mondta a Fehér Ház szóvivője Scott McClellan. A Pentagon még nem tudja, hogy a felvétel eredeti-e, sem azt, hogy régi vagy új. "Semmi, amit Bin Laden tesz, nem tud meglepni- mondta Richard McGraw szóvivő. A szalag feliratozása arra utal, hogy a felvétel az elmúlt két hétben készült.

A Nyugat a gyűlőlete

Az eddig levetített filmrészletekben Bin Laden elítélte a Nyugatot az afganisztáni heves bombázásáért és különösen pár héttel ezelőtti Ramadán alatti támadásokért."A legutóbbi események fontos igazságokat bizonyítanak" -mondta. "Nyilvánvalóvá vált a Nyugat, de legfőképpen Amerika gyűlőlete az iszlám ellen." Hozzátette, hogy az USA szándékosan bombázott egy mecsetet Khostban, ahol muzulmánok imádkoztak.

Az Al-Dzsazíra főszerkesztője, Ibrahim Hilal, elmondta az AP-nek, hogy a szalagot "pár napja kapták egy pakisztáni légifutár szolgálaton keresztül. A csomag feladója ismeretlen. Az Al-Dzsazíra eddig csak részleteket közölt a videóból, de úgy tervezik, hogy csütörtök este az egész harminchárom percnyi anyagot leadják. Az al-Dzsazíra munkatársa szerint a felvétel rossz minőségű, a szokásostól eltérő műszaki paraméterekkel rendelkező házi videokamerával készült.

hirdetés

N; N;
hirdetés