Külföld

Oroszországot is elérte a lépfene

2001. 11. 06., 17:43 | Frissítve: 2001. november 06., kedd 19:47

Antraxbaktériumot találtak a jekatyerinburgi amerikai főkonzulátushoz küldött csomagban. A pakkot Washingtonban adták fel. Az eddigi vizsgálatok szerint a külképviselet egyetlen munkatársa sem fertőződött meg. A lépfene-baktérium ugyan nem csak kis mennyiségű volt, ám ez volt az első eset, hogy a baktériumok felbukkanását észlelték Oroszországban a szeptember 11-i terrortámadás óta.

Lépfene-baktériumot találtak Oroszországban, a jekatyerinburgi amerikai főkonzulátus egyik diplomáciai csomagjában. Az orosz Interfax hírügynökség keddi értesülését a szverdlovszki terület járványügyi hivatala és a moszkvai amerikai nagykövetség is megerősítette. A diplomáciai postát tartalmazó csomagot Washingtonban adták fel az uráli nagyvárosban lévő külképviselet számára - értesült az MTI.

Senki sem fertőződött meg

Az eddigi vizsgálatok szerint a konzulátus egyik munkatársa sem fertőződött meg a kórral, ennek ellenére a járványügyi hatóságok megtették a szükséges óvintézkedéseket. A bakterológiai vizsgálatot maga a főkonzulátus kérte, miután október 26-án azt a tájékoztatást kapták a washingtoni külügyminisztériumtól, hogy a Virginia állambeli Sterling városának egyik postai alkalmazottja lépfenekórral fertőződött meg.

Kis mennyiségű antraxot találtak a csomagban

A külképviselet közlése szerint egyébként a csomagban az analizált lépfene-baktérium nem volt jelentős mennyiségű. Ez volt viszont az első eset, hogy Oroszországban a baktériumok felbukkanását észlelték a lépfenekór egyesült államokbeli felbukkanása óta.

hirdetés

N; N;
hirdetés