Külföld

Lépfene: terror vagy pánik?

Újabb lépfene-fertőzések lehetnek az Egyesült Államokban

2001. 10. 14., 18:49 | Frissítve: 2001. október 14., vasárnap 20:02

Sajtóértesülések szerint eddig már összesen nyolc ember szervezetében fedezték fel a lépfene kórokozóját az Egyesült Államokban, miután vasárnap újabb öt személyről állapították meg Floridában, hogy megfertőzte a ritka betegség. Az amerikai alelnök Oszama bin Laden terroristacsoportját, míg a hírszerzés Irakot sejti a fertőzés mögött.

Újabb öt személyről állapították meg Floridában, hogy szervezetükben megtalálható a lépfene kórokozója. Az újabb fertőzöttek a New York Times jelentése szerint szintén az American Media székházában dolgoztak, ahol a lépfene első ízben jelentkezett. A cég alkalmazottai közül egy férfi azóta meghalt.

Újabb lépfene-fertőzést regisztráltak szombaton az NBC amerikai televíziós társaságnál is. A fertőzött személyt, akinek személyazonosságát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, antibiotikumokkal kezelik. Az NBC-nél ez már a második lépfene-eset volt: pénteken a társaság egyik női munkatársánál pozitív eredménnyel járt a lépfenekórokozó-vizsgálat.

Bővebben: Újabb lépfene-fertőzöttek Floridában

Tommy Thompson amerikai egészségügyi miniszter vasárnap a Fox televíziónak úgy nyilatkozott: ő is terrorizmusra gyanakszik, arra azonban nincsen bizonyíték, hogy a lépfene-fertőzéses esetek bármiféle kapcsolatban állnának az Egyesült Államokat szeptember 11-én ért merénylettel. Ha beigazolódik, hogy a korokozóval fertőzött leveleket szándékosan továbbították, bebizonyosodik a terrorizmus gyanúja is- vélekedett Thompson.

A CIA Irakot vádolja

Az amerikai hírszerzés feltételezése szerint az Egyesült Államokban előforduló lépfene esetekért Irak lehet a felelős. A The Observer vasárnapi brit lapnak nyilatkozó CIA források közölték, hogy az amerikai illetékesek a floridai és a New Yorki anthrax megbetegedések mögött "államilag szponzorált terrorizmust" gyanítanak. A hírszerzési források emlékeztetnek arra, hogy a bioterrorizmus ezen fejlett technológiája nem elérhető Afganisztánban, Irak azonban rendelkezik a szükséges technológiával és állít elő terrorista céloknak megfelelő anthraxot.

Bővebben: Irak felelős a lépfene-fertőzésért?

Cheney Bin Ladenre gyanakszik

Richard Cheney amerikai alelnök pénteken, a PBS közszolgálati tévécsatornának adott nyilatkozatában annak a gyanújának adott hangot, hogy az Egyesült Államokban előforduló lépfene-esetek Oszama bin Laden terroristavezér tevékenységével lehetnek kapcsolatban, bár e gyanúját bizonyítékokkal nem tudja alátámasztani.

Bővebben: A lépfenéért Oszama bin Laden felelős

Londonban három embert vizsgálnak

Londonban a hét végén bejelentették, hogy elővigyázatosságból három Floridából Nagy-Britanniába érkezett személyt orvosi vizsgálatnak vetettek alá. Mindhárman a Boca Ratonben lévő American Media nevű lapkiadó épületében dolgoztak, ahol eddig összesen hét lépfene-fertőzöttet találtak.

hirdetés

N; N;
hirdetés